Česku žádné nebezpečí nehrozí, uklidňuje Sobotka. Na vánoční trhy prý policisté dohlíželi už dříve

20.12.2016 17:47

Česku nehrozí žádné konkrétní teroristické nebezpečí. Zpravodajská skupina se shodla na zachování prvního stupně ohrožení terorismem. Novinářům to po dnešním jednání s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD), policejním prezidentem a zástupci zpravodajských služeb řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). V závěru roku bude podle něj na místech s vyšší koncentrací lidí masivně přítomna policie. Chovanec počítá s nasazením několika stovek policistů, armáda by se na opatřeních podílet neměla.

Česku žádné nebezpečí nehrozí, uklidňuje Sobotka. Na vánoční trhy prý policisté dohlíželi už dříve
Foto: Hans Štembera
Popisek: Německá vlajka

Sobotka novinářům řekl, že pondělní útok v Berlíně, při kterém pachatel vjel s kamionem na berlínský vánoční trh, byl odporný a nelidský. Z dosud dostupných informací podle něj zatím vyplynulo, že mezi útokem a Českem neexistuje žádný styčný bod. Podle Chovance policie vytipovala zhruba 40 akcí, kterým bude věnovat mimořádnou pozornost. Pokud nenastane nic mimořádného, nasazení policistů by mohlo být ukončeno v prvním lednovém týdnu.

Bezpečnostní opatření byla posílena od pondělního večera. Sobotka přivítal rychlou reakci policie. „Policie bude během Vánoc, silvestra a Nového roku masivně přítomna na místech, kde dochází k větší koncentraci lidí,“ uvedl. Několik set policistů bude nasazeno nejen v Praze a okolí, řekl Chovanec.

Policisté již v Praze věnují zvýšenou pozornost vánočním trhům, na které dohlížejí v neprůstřelných vestách a s automatickými zbraněmi. Posílena byla bezpečnostní opatření i v MHD a v centru města. Strážníci věnují mimořádnou pozornost odloženým věcem, odstaveným vozidlům a jakémukoliv podezřelému chování, informoval magistrát.

Na hranicích je policie podle ministra vnitra připravena zavést kontroly v případě potřeby. Monitoring hranice s Německem už posílala před několika měsíci. Policejní prezident Tomáš Tuhý řekl, že na hranicích s Německem a částečně i na polských nyní dochází pouze k namátkovým kontrolám.

Před budovou německého velvyslanectví v Praze vzniklo přes noc spontánně místo, kam lidé pokládají svíčky a květiny, aby oběti útoku v Berlíně uctili. Ambasáda vystaví ve středu od 10:00 do 12:00 a od 14:00 do 16:00 kondolenční knihu. Německými barvami se dnes večer rozsvítí Petřínská rozhledna.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…