Český PEN klub kritizuje Zemana za jednání vůči Sobotkovi

11.05.2017 15:35

Obecné povědomí o lidské slušnosti i míře vkusu snižují podle Českého centra Mezinárodního PEN klubu dnešní představitelé českého státu. Spisovatelé, vydavatelé, překladatelé, publicisté, literární vědci i kritici sdružení v centru to dnes ve svém prohlášení zaslali ČTK. Jiří Dědeček, Ivan Klíma, Jiřina Šiklová, Ivan Binar nebo Radkin Honzák uvedli, že s neklidem sledují narůstající hrubnutí politické kultury a veřejného života v naší zemi.

Český PEN klub kritizuje Zemana za jednání vůči Sobotkovi
Foto: ReproFoto: OVtv
Popisek: Prezident Miloš Zeman na náměstí v Jilemnici.

„Jestliže představitelé státu nehledí na úroveň svých veřejných projevů, snižují obecné povědomí o lidské slušnosti i míře vkusu,“ uvedli signatáři prohlášení. „Ve středu 4. května 2017 jsme byli svědky hrubosti, jíž prezident Zeman před očima veřejnosti ponížil premiéra země bez respektu k osobnosti, obecné míře slušnosti a především úcty ke druhému člověku. Pro občany je takové jednání společensky nepřijatelné,“ uvedli.

Ostrý konflikt mezi premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a prezidentem Milošem Zemanem 4. května přímo před novináři a veřejností je svým charakterem výrazným bodem současné vládní a politické krize. Sobotka dorazil na schůzku s prezidentem bez návrhu na demisi, jak avizoval během dopoledne, Zeman však nechal na Pražském hradě připravit sál, jako by ministerský předseda demisi přinesl, a pronesl v tomto duchu i proslov.

Sobotka avizovanou demisi nepodal, předtím se totiž začalo mluvit o tom, že prezident si chce jeho krok vyložit jen jako demisi premiéra, nikoli celé vlády. Sobotka pak podle svých slov na Hrad šel se Zemanem konzultovat aktuální politickou situaci. Zeman Sobotkovi sdělil, že očekával demisi, takže mu poděkoval za dosavadní práci a požádal ho, aby vláda plnila dál svou roli, dokud nebude jmenována nová.

Sobotkovi popřál do budoucna pracovní a osobní úspěchy. Z místa setkání odešel, přestože premiér ještě chtěl v rozhovoru pokračovat. Za projev neúcty od hlavy státu jeho konání považují kromě zástupců PEN klubu i mnozí další.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…