Český a slovenský premiér společně jednali. Fico varoval před blázny a poloblázny

04.09.2017 17:15

Spolupráce České republiky a Slovenska pomáhá stabilizovat atmosféru v celém regionu střední Evropy, řekl po dnešním společném jednání vlád obou zemí v Lednici na Břeclavsku český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Jeho protějšek Robert Fico doufá, že skvělé vzájemné vztahy vydrží i po českých volbách, není podle něj možné pouze spoléhat na to, že jsou samozřejmostí. Informaci přinesla ČTK.

Český a slovenský premiér společně jednali. Fico varoval před blázny a poloblázny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Slovenska Robert Fico a premiér Česka Bohuslav Sobotka

Česká a slovenská vláda se na společném zasedání sešly popáté. Podle Fica jdou debaty ministerstev do hloubky a množství dnes přijatých závěrů předčilo plány. Věří, že spolupráce neustane. „Chci přát v Česku úspěch každému, kdo se zúčastní demokratického souboje. Věřím, že jakákoliv vládní sestava bude v Česku či na Slovensku, tak kvalita vztahů bude pokračovat,“ řekl Fico s odkazem na říjnové sněmovní volby v Česku.

Fico však varoval před různými „blázny a poloblázny“, kteří by se mohli pokoušet otevírat citlivé otázky třeba v roce 2018, kdy si budou země společně připomínat kulatá výročí vzniku Československa, pražského jara i rozdělení federace. „Musíme naše vztahy kultivovat, nespoléhat se, že jsou dobré vztahy samozřejmostí,“ uvedl předseda vlády.

Sobotka řekl, že společné oslavy v příštím roce by mohly posílit vazby, které země spojují. V posledních čtyřech letech podle něj vzájemný dialog pomáhal ČR a SR v budování silné pozice v Evropské unii a Severoatlantické alianci. „Věřím, že bude koordinace pokračovat i v příštích měsících a letech,“ dodal. Spolupráce podle něj vytváří předpoklady pro stabilní atmosféru v celé střední Evropě.

Předsedové vlád probírali také například posilování bezpečnosti v EU nebo sbližování životní úrovně jejích členů, uvedl Sobotka. Země podle něj také úzce spolupracují v tématu dvojí kvality potravin v Unii. Fico zdůraznil důležitost visegrádské spolupráce Česka a Slovenska s Maďarskem a Polskem a potřebu najít kompromis na evropské směrnici o vysílání pracovníků. Chtěl by ho najít do konce října.

Kabinety jednaly také například o spolupráci v oblasti silniční a železniční infrastruktury či vzájemné ochraně vzdušného prostoru, informoval český Úřad vlády. „Zásadním krokem byl podpis smlouvy o spolupráci při vzájemné ochraně vzdušného prostoru na začátku tohoto roku. Po dokončení ratifikačního procesu v Parlamentu ČR by smlouva mohla vstoupit v platnost do konce roku 2017,“ uvedl tiskový odbor úřadu.

Sobotka a Fico přijali v závěru jednání společné prohlášení, ve kterém deklarují zájem nadále prohlubovat vzájemné vztahy ve všech oblastech společného zájmu a identifikují nové oblasti spolupráce. Dohody podepsala také národní muzea obou zemí, provozovatelé veřejnoprávního rozhlasového vysílání a ministerstva kultury, jejichž memorandum se týká loutkářství a jeho zachování jako kulturního dědictví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…