Český arcibiskup v rádiu prozradil, co vše mu řekl umírněný muslim z Iráku

23.12.2015 17:59

Křesťanským uprchlíkům by měli pomáhat především křesťané, muslimským uprchlíkům pak většina české společnosti, která je ateistická. Ve dnešních Dvaceti minutách Radiožurnálu to řekl olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Vysvětlil také, že pokud chce Západ v arabských zemích obnovit pořádek, bude muset podpořit nějakého nového diktátora. A odpověděl i na otázky, jestli jsou muslimové ohrožením křesťanské civilizace či zda by sloužil mši za českého prezidenta.

Český arcibiskup v rádiu prozradil, co vše mu řekl umírněný muslim z Iráku
Foto: Filip Kotek
Popisek: Arcibiskup Graubner na Velehradě

Graubner odmítl, že by církevní představitelé chtěli pomáhat jen křesťanským uprchlíkům, jak se někdy v médiích uvádí. „Neříkáme, že je třeba pomoct jen křesťanům, ale především křesťanům,“ prohlásil a upozornil, že křesťané jsou v Česku pouze menšinou a že křesťanští uprchlíci jsou na tom nejhůř. Muslimským uprchlíkům by prý mohla pomáhat ta část obyvatel Česka, která je ateistická.

Bez Husajna je v Iráku hůř

Svěřil se také s tím, že jeden irácký biskup mu v době, kdy USA zahajovaly útok na Irák, říkal, že Husajn je sice diktátor, že má na rukou mnoho krve, ale bez něj bude hůř. „A je bez něj hůř,“ upozornil Graubner.

Arcibiskup je přesvědčen, že národy v severní Africe a na Blízkém východě nejsou zralé na demokracii, nejsou schopny si demokraticky vládnout. „Chce-li tam Západ zařídit pořádek, musí podporovat jiného diktátora,“ podotkl.

V Mosulu obyčejní lidé islamisty vítali. Po čtrnácti dnech začali plakat

Prý je to kvůli tomu, že tamní národy mají kmenové myšlení. „Tam státy nemají soudržnost jako v Evropě. Aby tam někdo udržel pořádek, musí mít pevnou ruku, aby se ty kmeny mezi sebou nervaly,“ vysvětlil.

Biskup z iráckého milionového města Mosul, které před časem obsadil Islámský stát, prý Graubnerovi říkal, že v irácké společnosti nastal takový chaos, že obyčejní lidé islamisty vítali. „Čtrnáct dní to fungovalo, pak začali všichni plakat,“ dodal k tomu arcibiskup.

Když je ve společnosti muslimů více než polovina, musejí se začít řídit podle Koránu

Na otázku, jaké množství muslimů je ohrožením křesťanské civilizace, Graubner odpověděl, že muslimové ve svých pravidlech mají určeno, jak se mají chovat, když je jich ve společnosti do 5 %, jak se mají chovat, když je jich do 15 %, a tak dále.

V Izraeli se prý zúčastnil jakéhosi školení, kde jim jinak mírný a kultivovaný muslim říkal, že se stydí za muslimské násilníky. Ale také jim řekl, že nerozumí křesťanům, když muslimům nevěří, že nejlepší řízení společnosti je podle Koránu. Zmíněný mírný muslim prý také řekl, že tam, kde je muslimů více než 50 %, je nutné řídit společnost podle Koránu. „Tohle je třeba vnímat a počítat s tím,“ prohlásil Graubner.

Je správné modlit se za hlavu státu

Ohledně toho, že v Evropě sílí vliv vlasteneckých stran, uvedl, že je to nebezpečné. Ale chápe, že jeden extrém vyvolává druhý extrém. Za špatný považuje jak extrém přehnané otevřenosti k migrantům, tak strach a uzavírání se před nimi.

Vyjádřil se také k tomu, že před několika týdny sloužil kardinál Dominik Duka mši za českého prezidenta Miloše Zemana. Graubner vysvětlil, že když probíhá mše v kostele, který patří prezidentovi, je správné modlit se za hlavu státu. Neznamená to ale podporu jeho politice.

Na přímou otázku, zda by také odsloužil mši za prezidenta, odpověděl jednoznačně: „Proč ne?“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…