Český bankéř s americkým občanstvím: Trump štěkal, ale daří se mu, protože...

30.07.2016 18:11

Bankéř Ondřej Jonáš patří k těm občanům narozeným v Česku, kteří mají americké občanství. V rozhovoru pro DVTV.cz popsal, co je podle jeho názoru největším problémem Hillary Clintonové. Je to jejích 40 let v politice. Pomoci by jí naopak mohly její ekonomické plány. Na rozdíl od Trumpa chce totiž Clintonová výrazněji zdanit americké firmy a bohatší Američany. Čím naopak voliče oslovuje Donald Trump? Především se nebojí mluvit o bezpečnosti Spojených států.

Český bankéř s americkým občanstvím: Trump štěkal, ale daří se mu, protože...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka USA na ambasádě v Praze

„Trump se odváží mluvit o mnoha problematických otázkách, které dosud byly tabu, především kvůli politické korektnosti. Ale především to, že mluví o bezpečnosti, což, když se vrátíme k povinnostem státu, tak bezpečnost je první povinností státu. Takže pro něho jsou témata jako migrace a jako střílení policistů velice důležitá. A establishment, jak ho známe posledních osm let, mu dává prostor dotknout se témat, která jsou citlivá,“ poznamenal hned v úvodu rozhovoru pro DVTV.cz Jonáš.

Něco podobného jsme prý mohli vidět i při hlasování o Brexitu. Faktem ovšem také je, že většina Američanů se začne o politiku zajímat od září, až tak deset týdnů před volbami. „Americký volič očekává od svého politika určitý idealismus, určitý nádech naděje, že bude líp. A to se zatím ani jednomu z kandidátů nedaří. Trump žije ze strachu a Hillary Clintonová se snaží svézt na posledních osmi letech úspěchů z minulosti. Jeden i druhý mají problém přesvědčit Američany, že by byli dobrými vůdci,“ konstatoval host.

„Stratégové Donalda Trumpa dokázali vyprecizovat jeho projevy. Možná si pamatujete, že on na začátku nemluvil v souvislých větách, bylo to spíš štěkání,“ připomněl. Hillary Clintonová má ale ještě větší problém. Voliči jí znají už 40 let a většinou na ni mají jasný názor. „Průzkumy ukazují, že až 70 procent Američanů ji považuje za nedůvěryhodnou. To je laťka, která je nesmírně vysoká, to je zábrana pro její zvolení, se kterou se bude muset vypořádat,“ zaznělo z úst Jonáše.

Celý rozhovor najdete zde

Za Hiilary Clintonovou stojí všechny skandály, kterými spolu se svým manželem Billem prošla. Mimo to jí však lze přičíst neúspěchy z doby, kdy byla ministryní zahraničí v první vládě Baracka Obamy. Většina voličů zatím není rozhodnuta a čeká nás 100 dní ostrého politického zápasu včetně živých debat, kde stanou proti sobě a americký volič si bude moct udělat obrázek.

Stojí za zmínku, že s prezidentem Obamou je teď spokojená asi polovina občanů. Barack Obama má totiž charisma. Clintonová ho prý ale nemá – a to je možná její největší slabina. Trumpovi zase vyčítá, že brojí proti volnému obchodu. Stále však platí, že je to podnikatel, který bude ochoten se rozkročit, umírnit, aby získal větší popularitu. Stejně tak si zřejmě nechá poradit v oblasti zahraniční politiky. Nelze vyloučit ani to, že se v boji proti Islámskému státu spojí s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, ale nesmíme zapomínat na to, že americký prezident Franklin Delano Roosevelt se také spojil se Stalinem proti Hitlerovi.

V některých otázkách se oba kandidáti shodují, v některých se rozcházejí. To druhé platí např u daní. Zatímco Trump volá po zjednodušení daňového systému a snížení daní, Clintonová plánuje významněji zdanit firmy a bohatší Američany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…