Český děkan vysoké školy NATO: Češi, prorazte už tu bublinu malosti

14.06.2017 15:56

Kritický je k Čechům děkan prestižní vojenské školy NATO Defense College František Mičánek. V rozhovoru pro Lidové noviny dnes uvedl, že Češi musejí prorazit bublinu malosti.

Český děkan vysoké školy NATO: Češi, prorazte už tu bublinu malosti
Foto: NATO
Popisek: Summit NATO

„Máme špičkové vědce, lékaře, diplomaty, sportovce. Ale když se podíváte na oblast vojenství a bezpečnostních studií, zjistíte, že naši odborníci zkoumají a publikují až na výjimky doma, málo jich působí v zahraničí. Naši lidé jsou velmi vzdělaní, ale chybějí jim kontakty na skutečně významné zahraniční instituce a think tanky, nepublikují v některém ze světových jazyků,“ popsal problém Česka Mičánek.

Ocenil tak, že Masarykova univerzita rozhodla, že habilitace budou publikovány v angličtině. „To je vynikající příklad i pro ostatní vysoké školy a jediný způsob, jak se o nás svět může něco dozvědět,“ míní. 

Hovořilo se také o tom, že často přeceňujeme význam techniky a zbraní. „A zapomínáme na významný faktor, který budeme potřebovat vždy a za všech okolností – jsou jím lidé. Ti stojí za vším a najdete je všude. Tak jak jsou vzdělaní, vycvičení a připravení, tak budou flexibilní a odolní. Bez lidského faktoru nám žádné zbraně nepomohou,“ podotkl. 

Vojenská škola  NATO se zaměřuje na školení pro plukovníky, generály, diplomaty a pracovníky ministerstev obrany ze států Evropské unie. „Každá země má u nás přidělené určité kvóty podle své velikosti a příspěvku do Aliance a ty může naplnit. Třeba na Česko připadají dvě místa na rok, v každém semestru jedno. Nicméně zrovna Česko tuto možnost příliš nevyužívá, zdá se mi, že moc neumíme pracovat se svými lidskými zdroji. Již několikátý kurz po sobě u nás nikdo z Čechů nestuduje. Přitom vlastní kurz je pro členský stát zdarma, hradí se ze společného rozpočtu Aliance a stát hradí studentům jen jejich náklady na ubytování a cestování v rámci kurzu,“ sdělil děkan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…