Český europoslanec Fajmon se kvůli OKD obrátil na Evropskou komisi

10.04.2014 10:50

Kauza privatizace OKD se opět dostane na stůl Evropské komise, kterou kvůli tomu interpeluje poslanec Evropského parlamentu Hynek Fajmon (ODS). Do šesti týdnů musí unijní exekutiva odpovědět na otázky, zda byla privatizace OKD v souladu s evropským právem, zda a s jakým výsledkem ji komise šetřila a zda privatizace za netržní cenu není nepovolenou veřejnou podporou.

Český europoslanec  Fajmon se kvůli OKD obrátil na Evropskou komisi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hynek Fajmon

Komise se prodejem menšinového podílu OKD zabývala před několika lety, nejprve na základě podnětu společnosti Penta Finance z roku 2005 a pak poté, co se na ni v roce 2008 obrátilo sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ.

V závěrech, o kterých česká média informovala už v roce 2011, komise uvedla, že se o veřejnou podporu nejednalo a že prodejní cena podílu nebyla pod jeho tržní hodnotou.

Evropská komise měla podklady od právníků kupce

„Vím, že komise už jednou prodej OKD zkoumala. Ukázalo se ale, že přitom pracovala s podklady nikoli Ministerstva financí, ale s argumenty, které dodali právníci kupce," poznamenal k tomu nyní Fajmon. Domnívá se proto, že je dostatečně silný důvod pro nové přezkoumání.

Europoslanec připomněl, že z posledních mediálních informací plynou nápadně nevýhodné podmínky prodeje pro Českou republiku. „V kupní ceně nebyly údajně zohledněny ceny dceřiných firem, jelikož nebyly vůbec oceněny soudním znalcem," uvedl Fajmon. Výsledná cena privatizace státního podílu je proto podle něj nízká a neodpovídá tržnímu ocenění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…