Český historik žijící v Německu: Organizovaný výstup politické inkvizice s červenými kartami...

06.12.2014 14:04

Protesty proti prezidentu Miloši Zemanovi, jejichž poznávacím znamením byly červené karty, přirovnává Petr Schnur, historik, religionista a sociální psycholog žijící v Německu, k inkvizici. Navíc se prý jimi dostalo Česko na křižovatku. Buď se z něho stane suverénní stát, nebo lokaj Západu.

Český historik žijící v Německu: Organizovaný výstup politické inkvizice s červenými kartami...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod proti Miloši Zemanovi na pražský hrad. Zde protestující předali petici s podpisy za odstoupení Miloše Zemana z funkce prezidenta

„Z organizovaného výstupu politické inkvizice s červenými kartami na náměstích i mimo ně na mne zavanul duch totalitarismu – způsobem projevu i obsahem poselství, které poslala prezidentu Zemanovi a všem, kteří nepostavili vlastní mozky mimo provoz,“ uvedl Schnur v rozhovoru pro server prvnizpravy.cz.

Po perfektně organizovaném, monolitním vystoupení Havlových strážců „pravdy a lásky“ s červenými kartami se mu momentální situace v České republice jeví jako zlomová. Podle něj nejde o souboj mezi levicí a pravicí, ale o zásadní střet mezi republikou a „protektorátem“, včetně mentalit, které se na tyto dva koncepty státu váží a které náš národ, jako již několikrát v moderní historii, nyní rozdělují.

Jde přitom o koncepci státu uvnitř i navenek. Schnur uvádí, že v sázce je republika coby instituce, o jejímž vnitřním chodu nerozhodují „majdany", ale ústavně právní mechanismy. A navenek, tedy v zahraniční politice, prý máme volbu mezi kritickou reflexí, empirií a mezinárodním právem nebo bezpodmínečnou „věrností spojencům". Tedy mezi suverenitou a lokajstvím.

V zahraničně-politickém směřování České republiky se podle Schnura odehrává souboj mezi těmi, kteří odkaz naši národní emancipace 19. a 20. století berou vážně a těmi, kteří za její politický vrchol považují „svobodu“ rozevřít deštník v Praze, když ve Washingtonu nebo v Bruselu zaprší. „Jde o to, zda překročíme rubikon sebeklamu a z republiky se stane pouhé firemní logo, nebo jestli najdeme vůli k pravému, nefalšovanému občanství v duchu francouzské revoluce,“ vysvětloval historik.

Ukrajinu ovládají bezpáteřní oligarchové a ultranacionalističtí militaristé

Ukrajina podle něj představuje nejaktuálnější lakmusový papírek. V Kyjevě prý nevládnou demokraté, ale oranžově-hnědá směs bezpáteřních oligarchů a ultranacionalistických militaristů. Tomu údajně předcházel násilný, protiústavní puč, následovaný politickou i morální legitimací neofašismu ze strany USA, EU a NATO, která trvá dodnes. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…