Český internet už není svobodný. Časopis si všímá soudního rozhodnutí proti ParlamentnímListům.cz

24.02.2015 14:35

Svoboda internetu v Česku končí. Uvádí to aktuální vydání časopisu Týden v reakci na nedávné rozhodnutí soudu pokutovat diskusi pod články v ParlamentníchListech.cz. Časopis tématu, které uvádí varovným sdělením „cenzura řádí na internetu v nebývalé síle“, věnoval výrazný prostor.

Český internet už není svobodný. Časopis si všímá soudního rozhodnutí proti ParlamentnímListům.cz
Foto: nat
Popisek: Logo serveru ParlamentníListy.cz

Týden věnuje omezování svobody internetu státními úřady a soudy velký prostor. V materiálu rozebírá i situaci jinde ve světě, například v Číně. Jenže jak se nyní čím dál častěji ukazuje, Říše středu není zdaleka jediným místem, kde je běžným lidem omezován internet. Došlo to už i do Česka.

„Nejsvobodnější médium – právě tak startoval internet v Česku před třiadvaceti lety. V roce 2015 se však zdá, že to s tou on-line svobodou nebude tak žhavé. Pryč jsou doby, kdy mohli lidé zveřejňovat na internetu vše, co chtěli,“ píše Týden.

A jako další médium v řadě se pozastavuje nad případem, kdy byla společnost Our Media vydávající ParlamentníListy.cz zatím nepravomocně soudně potrestána za diskusní příspěvky pod články, které píšou čtenáři.

„Poprvé v historii letos na konci ledna potrestal český soud zpravodajský server za rasistické příspěvky v internetových diskusích pod články. S žalobou na společnost Our Media, vydavatele Parlamentních listů, uspěl u Městského soudu v Praze aktivista Jaroslav Suchý. Muž známý jako ten, který pohladil Obamu. Suchý za rasistické urážky (diskusní příspěvky typu „Ten cikorek by potřeboval pořádně přes hubu a hlavně pracovat – krumpáčem do bezvědomí“) nepravomocně vysoudil 150 tisíc korun,“ uvádí časopis Týden.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…