Český kněz nabádá k pomoci uprchlíkům: Proč se bát, že by nás překřičeli. Na udržení bezpečnosti máme policii

19.09.2015 7:49

Do kritiky biskupů se v minulých dnech pustil duchovní správce farnosti Letohrad, kněz Václav Vacek. A nejde o nic menšího než o uprchlickou krizi. Vacek je rozhořčen nedostatečnou komunikací kvůli běžencům, píší Lidové noviny.

Český kněz nabádá k pomoci uprchlíkům: Proč se bát, že by nás překřičeli. Na udržení bezpečnosti máme policii
Foto: Radim Panenka
Popisek: Policie vyvádí uprchlíky z rychlíku v Břeclavi do připravených autobusů

Podle Vacka kněze povzbudila výzva papeže Františka, aby každá farnost přijala jednu rodinu uprchlíků. „Od prohlášení naší biskupské konference v červenci, abychom ve farnostech přijali křesťanské rodiny uprchlíků, netrpělivě čekáme na pokyny biskupů. Zatím mnoho lidí hyne na cestách. Ve společnosti se ale stále více prohlubuje názorový příkop, mnoho lidí věří nesolidním zprávám. Škoda, že jsme příliš dlouho mlčeli,“ říká k tomu Vacek. A kritizuje biskupy, že se nesetkávají více s politiky a mohou s nimi o problémech hovořit. Podle něj nyní knězi čekají právě na rozhodnutí politiků, kteří měli už dávno svolat tým odborníků a dobře promyslet pomoc. 

„Politici by měli vyjednat, aby utečenci mohli pracovat, třeba uklízet veřejné prostranství nebo spravovat bydlení dalším uprchlíkům. Nebudou se pak cítit jako žebráci a veřejnost uvidí, zda jsou k práci. My jim kromě hmotné pomoci nabídneme svou úctu a lidské zázemí. Proč by přistěhovalci měli být nutně nevděční?“ dodal kněz.

„Těší nás, že naše společnost přijala řadu křesťanských hodnot. Máme příležitost je objevit muslimům, když už ne našim lidem, kteří o křesťanství mnoho nevědí. Proč se bát, že by nás mohli přistěhovalci překřičet? Na střežení bezpečnosti a práva máme policii. Za šíření strachu a nenávisti jsou nejvíce odpovědní politici a pak většina médií. Už jen titulky mnoha novinových článků vyvolávají nežádoucí emoce,“ uvedl Lidovým novinám Vacek.
 
Podle duchovního můžou uprchlíci Česko obohatit. „Země, které přijaly uprchlíky během války, získaly řadu schopných a charakterních lidí. Země, z nichž se utíkalo, je ztratily – Československo přišlo o statisíce slušných a podnikavých lidí. Pětina syrských uprchlíků prý má vysokoškolské vzdělání,“ podotkl.
 
Zároveň také zkritizoval vládu za nedospělé trucování ohledně kvót. „Buď chci pomoci a jsem solidární s ohroženými na životě, nebo přiznám, že je mi milejší hmotné bohatství než lidskost. V naší kultuře platí neposkytnutí pomoci potřebnému za selhání. Nejen při havárii na silnici,“ uvedl. 
 

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…