Český ministr financí se zúčastní části jednání euroskupiny

06.11.2017 9:51

Ministr financí Ivan Pilný se dnes zúčastní jednání svých rezortních kolegů ze států platících eurem. Schůzka takzvané euroskupiny v otevřeném formátu je součástí přípravy na podobně koncipovaný summit eurozóny v polovině prosince. Ministry financí eurozóny ale ještě před touto debatou čeká standardní schůzka bez zástupců ostatních států.

Český ministr financí se zúčastní části jednání euroskupiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Pilný

Setkání vrcholných představitelů zemí platících eurem, ovšem s tím, že je otevřeno i dalším státům EU, svolal předseda Evropské rady Donald Tusk. Šéfové států a vlád na něm mají debatovat o budoucnosti evropské integrace, pro kterou je právě prohlubování evropské hospodářské a měnové unie klíčové. Summit v prosinci diskusi jen zahájí, první výsledky by měly být až v polovině příštího roku.

Dnešní ministerské jednání prosincový summit připravuje. Účastnit se budou, kromě z EU odcházejících Britů, zástupci všech ostatních 27 unijních zemí.

Samostatně budou ministři financí eurozóny v pondělí mluvit o fungování společného bankovního dohledu a mechanismu pro záchranu bank. V úterý čeká všechny ministry financí EU debata například o dani z přidané hodnoty (DPH) pro elektronické obchodování nebo o posilování evropského systému finančního dohledu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…