Český profesor sledoval v USA média během noci, kdy vyhrál Trump. A dobře se bavil

15.11.2016 7:52

O tom, jak prožíval volební noc z 8. na 9. listopadu, se se svými čtenáři na serveru Neviditelný pes podělil publicista žijící v USA Ota Ulč.

Český profesor sledoval v USA média během noci, kdy vyhrál Trump. A dobře se bavil
Foto: Repro foto ČT24
Popisek: Donald J. Trump při prvním projevu po zvolení prezidentem USA

Ve svém textu se věnoval také roli sdělovacích prostředků. Prestižní list New York Times mu prý svou objektivitou začal připomínat Rudé právo našich padesátých let. „Ve svém víkendovém vydání teď právě pokračoval výsměch Trumpovi, velebení neporazitelné Hillary – a najednou bác, pořádné úterní nakopnutí do rozkroku: ‚Trump delivered perhaps the greatest shock to the American political system in modern times.‘ Takové to schlíplé povolební přiznání v tisku 9. listopadu 2016. Ano, posmívaný, znicotňovaný Trump, hodnocen jako primitivní ukecaný šašek, se hodně jinak projevil. Voliče nedostatečně oslnily dvě miliardy dolarů, které dychtivka Hillary v závěrečném propagačním finále probendila,“ píše Ulč.

Celý text je ZDE

Dále popisuje, jak v televizi sledoval postupné zveřejňování volebních výsledků v jednotlivých amerických státech. „Zpozorněl jsem při sdělování náznaků, v které jsem příliš nevěřil. Trumpovo úsilí ve státech jako Michigan, v zubožené industriální oblasti Detroitu se začalo dařit průlomem do dřívějšího monopolu Demokratické strany. Obama nic moc užitečného pro své rasové soukmenovce neudělal. Mnozí pak zareagovali svou volební neúčastí.“

„Sousední stát Wisconsin se rovněž neprojevuje příliš příznivě. Nemenší dávka nevole mezi převážně bělošským obyvatelstvem chudičkého státu West Virginia se dala předpokládat v reakci na politiku Washingtonu zlikvidovat uhelný průmysl, na jehož prosperitě tento stát byl značně závislý,“ píše dále Ulč.

Oprávněně větší pozornost si zasloužila Florida s větším počtem obyvatelstva, v němž žijí mohutní živly hispánské, latinské. „Bez Floridy nelze v USA zvítězit a toto zejména katolicky se značně rozmnožující plemeno je pevně v Hillaryině hrsti – aspoň takový byl předpoklad. Jenže není Hispánec jako Hispánec. Přistěhovalci kubánského původu, uprchlíci se zkušeností s komunismem, se značně liší od živlů mexikánských a středoamerických,“ míní Ulč.

Zaujalo jej, že zaslechl zajímavý, až pochvalný komentář od filmového tvůrce Michaela Moorea. „Tvor hodně levicový, rozhodně žádný Trumpův podpůrce, avšak schopný pochopit motivaci jeho přitažlivosti, která tak důkladně unikala elitě politických myslitelů,“ podotkl Ulč.

Hillary zvítězila v Minnesotě (48 % : 44,2 %), ale nezdá se, že stejný úspěch by byl dosažen v Michiganu, Floridě, Arizoně, New Hampshire, píše dále Ulč.

Dvě hodiny po půlnoci se Hillaryina davu v Javitts Center zmocnila neschopnost uvěřit nové realitě. „Dav se rozchází, mnohé citlivky štkají. Z nějakého vzdáleného místa slyším Hillaryin hlas, zněla mi jako Kabrhelka, soudružka kdysi nejznamenitější,“ podotýká Ulč.

A svěřuje se s tím, že právě vyšlo nejnovější vydání časopisu, na jehož obálce je zesměšňován Trump, jak že se rozpouští v nicotu. „Nesmím zmeškat nákup takové vzácnosti,“ poznamenává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…