Český radar? Erik Best přináší překvapení stran oprášení plánu USA

04.03.2014 13:37

Politický analytik a novinář Erik Best přináší ve svém pravidelném komentáři „Final word“ zajímavý postřeh. V době, kdy dva američtí senátoři navrhují oživit plány na protiraketový štít v Evropě, mluvil ministr obrany Martin Stropnický o zrušení vojenského újezdu Brdy. Když se o americkém radaru před lety mluvilo, právě v Brdech měl vzniknout.

Český radar? Erik Best přináší překvapení stran oprášení plánu USA
Foto: Petr Merta
Popisek: Erik Best, americký novinář

„Ministr obrany Martin Stropnický včera ve vojenském újezdu Brdy mluvil o zrušení vojenského statusu území a jeho převedení pod civilní správu. Téma to není nijak nové, ale načasování Stropnického výroku nutí k pochybnostem, zda pan ministr sleduje zprávy ze zahraničí,“ zamýšlí se Erik Best.

Jak dále upozorňuje, američtí republikánští senátoři John McCain a Lindsey Graham navrhují reagovat na ruské obsazení Krymu oživením plánu protiraketové obrany a umístěním raket nebo radaru v České republice.

Tehdejší plán prezidenta Bushe počítal s umístěním takového zařízení právě ve vojenském újezdu v Brdech, který chce ministr Stropnický zrušit a mluví o tom ve stejné době, jako senátoři USA o možnosti obnovení protiraketového štítu v Evropě.

Americký senátor přiznal, že "český" radar měl mířit na Rusko

Novinář Best připomíná, že onen americký záměr před lety považovalo za hrozbu Rusko, které tvrdilo, že rakety a radar má být namířen na ně. To ale tehdy Američané odmítali s tím, že systém má mířit na Írán nebo KLDR.

„Poslední vývoj jim (Rusům) dává hned dva důvody smát se pod vousy: jednak Stropnický mluví o zrušení újezdu právě v době, kdy znovu ožívá debata o protiraketovém štítu, a jednak McCain v minulosti vždy odmítal, že by byl radar zaměřen proti Rusku. Nyní v podstatě přiznává, že ano,“ dodal ve svém komentáři Best.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …