Český rozhlas bude od pondělí promítat filmy z konce 60. let

04.08.2018 13:52

Český rozhlas uspořádá od 6. do 12. srpna v pražském Karlíně každodenní promítání filmů československé nové vlny při příležitosti 50. výročí srpnových událostí roku 1968. Letní kino '68 otevře v pondělí snímek Spalovač mrtvol, v dalších dnech budou na programu například tituly Žert nebo Ucho.

Český rozhlas bude od pondělí promítat filmy z konce 60. let
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Na úvod organizátoři zvolili potemnělou filmovou adaptaci románu Ladislava Fukse režiséra Juraje Herze, který v dubnu zemřel ve věku 83 let. V minulosti plánoval další spolupráci s Fuksem, komunistický režim mu v tom ale zamezil. I Spalovač mrtvol, který vznikl právě v roce 1968, šel krátce po uvedení do trezoru.

„Najednou získal na strašlivé aktuálnosti, protože byl o konformistovi. Po srpnu se nejžádanějšími typy stali právě konformisté. Najednou byl zoufale aktuální: o lidech, kteří otáčeli. Proto ho zakázali,“ poznamenal Herz k filmu s charakteristickou hlavní postavou Karla Kopfrkingla, kterého ztvárnil Rudolf Hrušínský starší.

Dalšími filmy na scéně Letního kina Regina budou Žert, který Jaromil Jireš zrežíroval podle stejnojmenné předlohy Milana Kundery, Bílá paní, Světáci nebo dva filmy s Radoslavem Brzobohatým v hlavní roli: Všichni dobří rodáci a Ucho. Na závěr přichystal Český rozhlas promítání snímku O slavnosti a hostech, za který označil anglický časopis Film and Filming režiséra Jana Němce za nejlepšího světového režiséra roku 1969.

Kromě Letního kina '68 pořádá rozhlas v srpnu další vzpomínkové akce. Ve čtvrtek 16. srpna se uskuteční vyhlášení nejlepší fotografie roku 1968, ve dnech 20. a 21. srpna například živé vysílání speciálu za účasti diváků, pietní akt, předpremiéra filmu Jan Palach režiséra Roberta Sedláčka, vysílání snímku Okupace 68 nebo koncert, na němž zazní největší hity roku 1968. Účinkovat budou například Marta Kubišová, Aneta Langerová nebo Vojta Dyk za doprovodu Symfonického orchestru Českého rozhlasu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…