Český rozhlas ji pozval do studia, ale nakonec prý nesměla vystoupit. Zastupitelka se svěřila s nepříjemným zážitkem

20.08.2016 15:55

O peripetiích s veřejnoprávním Českým rozhlasem se na svém blogu na serveru iDnes.cz rozepsala ředitelka Městského kulturního střediska Třebíč a zastupitelka města Jaromíra Hanáčková.

Český rozhlas ji pozval do studia, ale nakonec prý nesměla vystoupit. Zastupitelka se svěřila s nepříjemným zážitkem
Foto: rozhlas.cz
Popisek: Logo Českého rozhlasu

Hanáčková popisuje, jakou měla radost, když dostala možnost prezentovat na regionální stanici Českého rozhlasu práci své organizace. A to obzvláště proto, že se možnost měla týkat populárních a navštěvovaných historických slavností ve městě. Dostala následně vypracované okruhy otázek a termín, kdy má dorazit do studia. 

„Zpřeházela jsem si nabitý pracovní program a v den D, tedy 18. srpna s drobným předstihem vyrazila směr krajské město,“ zmiňuje Hanáčková. V polovině cesty jí prý zazvonil telefon a redaktor jí pohřebním tónem oznámil, že nemůže v rádiu hovořit. 

  • Původní text ZDE

„Právě prý ‚zjistili‘, že jsem v zastupitelstvu. Ano, jsem, v mém rodném městě Třebíči, ale znovu opakuji, že toto moje dlouholeté angažmá nemá pranic společného s krajskými volbami. Bohužel, taková jsou pravidla – sděluje druhá strana. Otáčím tedy vozidlo těsně před cílem a zklamaně se vracím domů,“ dodává Hanáčková. Ještě na cestě pak dle jejích slov zvoní telefonu znovu.

„Tak prý jestli bych nezodpověděla dotazy ke stejnému tématu aspoň po telefonu. Naživo to nejde a po telefonu ano? Divím se, ale mladý hlas mě uzemňuje odpovědí – MY JSME ZPRAVODAJSTVÍ, MY MÁME JINÁ PRAVIDLA. Nu, dobrá, zavoláme si tedy za deset minut, hluk z auta prý nevadí. Za deset minut skutečně znovu zvoní mobil, já poslušně odvykládám podrobnosti o nejatraktivnějších částech programu i o změnách, zapříčiněných stavebními uzávěrami v našem městě, rozloučíme se a je vymalováno,“ popisuje Hanáčková. Je pak dle svých slov překvapena tím, že ve zprávách její hlas nezazní, jen redaktorka přetlumočí sdělené informace. 

„A co dál? Dál nic. Žádný kontakt, žádná omluva. Nic,“ říká. 

Závěrem uvedla, že jí to nedalo a prostudovala podrobně Pravidla Českého rozhlasu v souvislosti s volbami do zastupitelstev krajů a do 1/3 Senátu Parlamentu ČR 2016. „Ani v celém dokumentu, ani v konkrétním Čl. 6. Pravidla pro zvaní hostů do vysílání jsem nenašla žádný zásadní důvod, proč by řadová obecní zastupitelka – zvolená navíc za ‚pouhé‘ hnutí, tedy nikoli za některou z parlamentních politických stran – nemohla informovat posluchače o kulturní akci. A i kdyby – pro příště bych si dovolila vyzvat vedení veřejnoprávní instituce Český rozhlas, aby zvážilo přidat k obsáhlému dokumentu o tom, co se před volbami smí a nesmí – i drobný dovětek o slušném chování,“ uzavřela.

 

reklama

autor: vef

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…