Český rozhlas má nového ředitele. I když tak úplně nový není...

20.01.2016 18:25

Novým generálním ředitelem Českého rozhlasu (ČRo) bude dosavadní náměstek pro program a vysílání René Zavoral (39). Zvolila ho dnes Rada ČRo ve druhém kole, kam postoupil z pětice finalistů spolu s bývalým ředitelem divize E15 a Euro vydavatelství Mladá fronta Tomášem Skřivánkem. Nový generální ředitel nahradí Petera Duhana, který rezignoval loni v říjnu. Zároveň ke konci března odejde z funkce předsedy Rady Českého rozhlasu Petr Šafařík. Zdůvodnil to pracovním vytížením.

Český rozhlas má nového ředitele. I když tak úplně nový není...
Foto: Karel Šanda
Popisek: René Zavoral, generální ředitel Českého rozhlasu

Zavoral během prezentace svého projektu uvedl, že v rozhlase pracuje 15 let. Byl u restrukturalizace, která začala před čtyřmi roky. Uznal, že ne vše se podařilo, zejména v oblasti nedotažené personální agendy nebo přílišné centralizace. Jeho první kroky povedou ke tvorbě šestiletého finančního plánu, chce vytvořit kvalitní kariérní řád nebo se zasadit o fixaci koncesionářského poplatku na inflaci a vrácení DPH. Místo dosavadního systému náměstků chce ustanovit sedm ředitelů podléhajících generálnímu řediteli.

Podle předsedy rady Petra Šafaříka byly všechny kandidátské projekty pro radu přínosné, protože přinesly nový pohled na rozhlas. Radní Jiří Vejvoda doplnil, že v případě zvolení kohokoliv půjde o generační změnu. Nový generální ředitel povede rozhlas dalších šest let.

Prozatímní ředitel Zýka v tendru neuspěl

Pětice finalistů výběru dnes před radou prezentovala své projekty. Kromě Zavorala a Skřivánka se o místo ucházeli děkan Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Jakub Končelík, vedoucí právník Psychiatrické nemocnice Bohnice Tomáš Němeček a ředitel portfolia strategických projektů a finančního řízení České spořitelny Michael Kralert.

Odchodu Duhana předcházely dohady o nezákonném zaměstnávání jeho syna nebo některých bývalých radních. ČRo od té doby řídí prozatímní ředitel Karel Zýka. Do tendru se také přihlásil, ale se svým projektem nepostoupil.

Na začátku dnešního jednání oznámil předseda rady Šafařík, že na konci března ve vedení rady skončí kvůli pracovnímu vytížení. Šafařík byl zmiňován v souvislosti s uniklými e-maily ze soukromé schránky premiéra Bohuslava Sobotky. Prý ho informoval o dění v radě. Šafařík ale podle svého vyjádření e-maily nepsal.

Český rozhlas bude letos hospodařit s vyrovnanými příjmy a výdaji ve výši 2,193 miliardy korun. Zaměstnává asi 1 500 lidí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…