Český rozhlas nakonec asi dlouhou vlnu nevypne. Radiokomunikace prý zlevnily

13.02.2014 14:40

Český rozhlas nakonec zřejmě přehodnotí své původní rozhodnutí, podle kterého měl o půlnoci z 28. února na 1. března vypnout vysílání Radiožurnálu na dlouhé vlně. Ve vysílání této stanice to dnes dopoledne uvedl generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan. Veřejnoprávní médium k odpojení dlouhé vlny vedly především ekonomické důvody.

Český rozhlas nakonec asi dlouhou vlnu nevypne. Radiokomunikace prý zlevnily
Foto: rozhlas.cz
Popisek: Logo Českého rozhlasu

Podle Duhana probíhají jednání s Radiokomunikacemi o snížení ceny za vysílání z dlouhovlnného vysílače Topolná a je prý „na 90 % jisté“, že nakonec vysílání bude pokračovat.

Vypnutí vysílače přitom schválila na svém zasedání loni v listopadu i Rada Českého rozhlasu.

Přesný počet lidí, kteří denně poslouchají Radiožurnál na dlouhé vlně, se podle rozhlasu nedá změřit. „Týdenní poslech vykazuje 117.000 posluchačů, kteří poslouchají Český rozhlas Radiožurnál i na dlouhé vlně. To i na dlouhé vlně je důležité, protože z toho plyne zcela jasně, že dlouhá vlna není nosnou vysílací platformou pro Český rozhlas 1 Radiožurnál, ale platformou doplňkovou," citovala ČTK Duhana loni v listopadu.

Z ohlasů posluchačů vyplývá, že dlouhovlnné vysílání nejposlouchanější stanice Českého rozhlasu sledují především řidiči kamionů a lidé pobývající mimo české území. Na dlouhé vlně je totiž Radiožurnál slyšitelný ve dne ve střední, v nočních hodinách po celé Evropě. Hodně posluchačů má i na Slovensku, kde je díky umístění vysílače nedaleko slovenské hranice poměrně kvalitní signál.

Poprvé si posluchači signál z Topolné mohli naladit na konci roku 1951. Nejprve se z něj ozvala stanice Československo I, později Hvězda a nakonec Radiožurnál. Vysílač je umístěn na Moravě nedaleko Uherského Hradiště a funguje vyzářeným výkonem 650 kW.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…