Český spisovatel v exilu píše o kandidátce na prezidentku USA i překrucování faktů

12.08.2014 16:20

Bývalá americká ministryně zahraničí Hillary Clinton bude zřejmě v roce 2016 opět usilovat o post prezidentky Spojených států amerických. V bitvě o Bílý dům by jí měl na oplátku za vyklizení pozic v roce 2012 podpořit i současný prezident Barrack Obama. Emeritní profesor politologie a exilový spisovatel Ota Ulč si všímá, že za tím účelem Clinton neváhá překrucovat realitu podle svých potřeb.

Český spisovatel v exilu píše o kandidátce na prezidentku USA i překrucování faktů
Foto: timesunion.com
Popisek: Bývalá americká ministryně zahraničí Hillary Clinton

Ulč připomíná, že ještě v roce 2008 stála Hillary Clinton a Barrack Obama na opačných koncích barikád. Oba se v rámci Demokratické strany rozhodli kandidovat na amerického prezidenta. Po několika měsících nevybíravých bojů byla nicméně Clinton v „primárkách“ poražena a byla nucena podpořit svého konkurenta.

Obama následně porazil republikánského kandidáta McCaina a po své inauguraci poněkud překvapivě nabídl Clinton funkci ministryně zahraničních věcí, což je čtvrtý nejdůležitější post ve státě (po prezidentovi, viceprezidentovi a předsedovi Sněmovny reprezentantů). Manželka někdejšího amerického prezidenta Clintona jeho nabídku přijala.

Překrucování reality

První afroamerický prezident byl znovuzvolen v roce 2012 a Ulč ve svém článku zveřejněném na serveru Neviditelný pes spekuluje, že k tomu přispěla i Clinton, když potlačila své ambice. Za vyklizení pozic by na oplátku měl Obama podpořit její kandidaturu v roce 2016. A aby si udržela jeho přízeň, neváhá prý Clinton překrucovat realitu.

Český exilový spisovatel dává dva názorné příklady. Clinton měla vydat knihu s názvem „Těžká rozhodnutí“, ve které si připravuje půdu pro svou prezidentskou kampaň. „Na poslední chvíli z rukopisu zmizely všechny nelaskavosti týkající se původního rivala Obamy a převládalo pak chvalitebné hodnocení s adjektivy jako kinder, gentler. S vlastním zdůrazňováním jejího ženství, jež se v kampani 2008 podceňovalo,“ poukazuje Ulč na „servilitu" Clinton.

Útok na Benghází

Druhým příkladem je překrucování fakt o útoku v libyjském Benghází ze září 2012, ve kterém přišli o život čtyři Američané včetně velvyslance. K útoku Al-Káidy mělo dojít pouhé čtyři měsíce před prezidentskými volbami. Vojenští analytici vyhodnotili incident jako plánovaný teroristický útok. Takové hodnocení se ovšem Baracku Obamovi nehodilo do krámu, jelikož v kampani zdůrazňoval svoji zásluhu za rozdrcení mezinárodního terorismu.

A tak prezidentův poradce v otázkách národní bezpečnosti Ben Rhodes přispěchal s lživou verzí, která byla následně vydávána jako oficiální zhodnocení útoku: „Nebyl to připravený útok teroristů, ale spontánní veřejné pobouření zaviněné videem urazivším senzitivní muslimy - videem, které nikdo neviděl. Tuto verzi v nedělním vysílání na mnoha televizních stanicích opakovala Susan Rice, Obamova velvyslankyně u OSN,“ píše Ulč.

Někdejší americký prezident Bill Clinton měl svoji manželku přesvědčovat, aby nepřistoupila na Obamův požadavek na veřejné ztotožnění s onou „neuvěřitelnou báchorkou“, leč neuspěl. Hillary Clinton tak například na letišti v Delaware přítomné truchlící příbuzné ujišťovala, že pachatelé, oním videem údajně popuzení, budou zjištěni a potrestáni. „Takto posloužila Obamovi, ovšem bez záruky, že se jí bude revanšovat svou podporou, aby se mohla stát v roce 2016 jeho nástupcem,“ podotýká Ulč.

  • Celý článek k přečtení ZDE.

„Jsou optimisté, kteří předvídají, že tato lživá Benghází manipulace zcela pohřbena nebude. Upozorňují na precedent s aférou Watergate, kdy nedošlo k žádnému zabití, ale přesto způsobila prezidentskou rezignaci, tu prozatím jedinou v amerických dějinách…“ uzavírá svůj článek český exilový spisovatel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nejedeš na Ukrajinu, máš smůlu. Ukrajinské ambasády neobslouží muže

11:34 Nejedeš na Ukrajinu, máš smůlu. Ukrajinské ambasády neobslouží muže

Ukrajina trpí jak nedostatkem zbraní, tak nedostatkem vojáků. Podstatná část těch, kteří by dle ukra…