Český stát stále hledá cestu k miliardám ve Švýcarsku. Inspiruje se prý třeba kauzou bosse z japonské Jakuzy

20.02.2016 11:21

K průlomu do dobře střeženého švýcarského sejfu, jehož hlídači nepřekypují ochotou podělit se o svůj poklad, přirovnávají dnešní Lidové noviny snahu právníků českého státu přesvědčit Švýcarsko, aby se s Českem podělilo o balík více než 22 miliard korun. Právě takovou sumu vyměřil švýcarský soud českým manažerům za machinace či za praní špinavých peněz v kauze privatizace Mostecké uhelné společnosti. Článek nese výmluvný titulek „Česko hledá cestu ke švýcarskému pokladu“.

Český stát stále hledá cestu k miliardám ve Švýcarsku. Inspiruje se prý třeba kauzou bosse z japonské Jakuzy
Foto: pixabay.com
Popisek: Švýcarská vlajka

Švýcarský soud v prvoinstančním rozsudku odsoudil uhlobarony v čele s Antonínem Koláčkem k několikaletým trestům a také k velkým pokutám. V tomto verdiktu soud ale uvedl, že Česko žádné peníze nedostane. Bylo by prý příliš složité řádně vyčíslit vzniklou škodu.

Mezistátní dohoda je naprosto výjimečná záležitost

Žaloba přitom počítala s orientační sumou 2,2 miliardy korun, o niž při privatizaci česká státní pokladna přišla. V případě, že pokuty zůstanou švýcarskému státu, zbývá už jen mezistátní dohoda, která je prý naprosto výjimečná. „Známé jsou jen jednotky případů, kdy se vládám jiných zemí povedlo dostat se k zabavenému majetku lidí, kteří na jejich území páchali trestnou činnost,“ uvedl list s tím, že právě na zkušenosti těch, jimž se podobná dohoda se Švýcarskem podařila uzavřít, chce Česko získat informace, jak na rozdělení zabavených prostředků z trestné činnosti dosáhly.

Inspiraci tak Česko bude hledat v případech, které se týkaly světoznámých mafií – japonské Jakuzy nebo italské Camorry. Například Japonsku se povedlo Švýcary přesvědčit v roce 2008 v kauze rozsáhlého zátahu proti Jakuze. Šlo o v Curychu zabavený majetek jednoho z mafiánských bossů. Před japonským soudem byl definitivně odsouzen v roce 2005 mimo jiné za praní špinavých peněz a za vydírání.

Zabavené peníze si Japonsko a Švýcarsko rozdělily rovným dílem

Švýcaři mu zabavili už v počátcích vyšetřování v roce 2003 skoro 60 milionů dolarů. Speciální dohoda, jejíž všechny podmínky však nejsou známy, pak rozdělila peníze mezi obě země půl na půl.

Jenže zástupci českého státu mají ještě nějaký čas zkoumat, jak se k části zabavených peněz dostat. Oficiální jednání se Švýcarskem mohou zahájit až po pravomocném rozsudku, který však ještě bezmála po 2,5 roku od prvoinstančního rozhodnutí dosud není na světě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…