Český tisk: Situace je zralá na předčasné volby

18.06.2013 6:08

Většina deníků se dnes ve svých komentářích shoduje, že nejlepším řešením politické situace po demisi premiéra Petra Nečase (ODS) by byly předčasné volby.

Český tisk: Situace je zralá na předčasné volby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý premiér Petr Nečas

Pro předčasné volby se vyslovuje komentář Hospodářských novin. Podle něj koaliční vláda postupně ztratila legitimitu už před Nečasovým skandálem. Stejně tak ztratila legitimitu i sněmovna, v níž funguje více než desítka nezařazených poslanců, kteří byli původně zvoleni za jiné politické strany, a formace, které nikdo nezvolil. Navíc představitelé všech stran ve sněmovně měli nebo mají problémy se zákonem. "Tady selhal celý systém a je nutně potřeba restart," konstatuje autor.

Také podle Lidových novin (LN) je situace zralá na předčasné volby. "Jenže zevnitř Parlamentu svět vypadá jinak," míní komentátor listu a připomíná, že k rozpuštění sněmovny je nutných 120 poslanců - a zhruba tolik jich tuší, že už by se do ní po volbách podívali jen z galerie pro návštěvníky.

Až zoufale předčasné by se podle LN mohly volby ukázat pro ODS. "Potřebuje se usebrat, vzít si time out, sbírat kamení," píše list. Podle E15 navíc ODS nemá prakticky nikoho, kdo by se mohl nyní hodnověrně a důstojně ucházet o uvolněný premiérský post.

Zeman by ztratil moc intrikařit

Za nezanedbatelný důvod k předčasným volbám označují některé deníky i to, že by odkázaly do patřičných mezí prezidenta Miloše Zemana. "Tím by se hned zkraje zbavil královského práva intrikařit nad budoucím kabinetem," upozorňuje deník E15. Také podle HN mnoho indicií nasvědčuje tomu, že Zeman usiluje o to, aby se předčasné volby nekonaly a aby to byl on, kdo bude po celý rok zbývající do řádných voleb dominovat české politice. "Dovolit mu to by znamenalo připustit cosi jako prezidentskou vládu, tedy spolupracovat na narušení konstrukce české parlamentní demokracie s těžko předvídatelnými následky," varuje autor komentáře.

Pokud projeví koaliční partneři smysl pro jednotu a kompromis, předčasné volby nebudou. Ale pokračující vnitrokoaliční spory je přivolají, píše komentátor Mladé fronty Dnes. Podle deníků by předčasné volby nejspíš přivedly k moci sociální demokraty s podporou komunistů, jenže v řádných volbách za rok by ČSSD zřejmě zvítězila stejně.

"Ano, rychlé volby znamenají nejspíše komunisty u moci - a také vyšší daně. Ale i přesto: raději k urnám než postnečasovskou vládní hrůzu bez konce," uzavírá svůj komentář E15.

reklama

autor: adr, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …