Český umělec, který přestoupil na islám, pohovořil o svém těžkém osudu

05.07.2016 9:22

Richard Hlaváček alias DJ Richard je jedním z původních členů PSH, která na sebe nedávno upozornila ostrým protestsongem, kde se kromě jiného vymezila proti nenávisti a xenofobii. Hlaváček je od roku 2002 praktikující sunnitský muslim, který fobii Čechů zažívá na vlastní kůži.

Český umělec, který přestoupil na islám, pohovořil o svém těžkém osudu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Muslimské ženy poblíž mešity

Hiphopová scéna je k islámu tolerantní a Hlaváček sám se v ní s žádnou negativní reakcí na svoje vyznání nesetkal. Nejspíše prý proto, že je to levicový prostor plný sociálně cítících lidí. „Tyhle lidi mi přijdou, že fungujou spíše srdcem, než rozumem. Mnohdy mluvěj, co jim to srdce říká. Myslim, že mnoho lidí to tak může cítit, že ten islám ne nenávidí, ale má s ním rozpor, ale neřekne to, protože tam není v kurzu takto mluvit,“ uvedl raper v rozhovoru pro Rádio Wave.

V běžném životě se však Hlaváček setkává s diametrálně odlišnými reakcemi. V této souvislosti nicméně podotýká, že když kolem roku 2000 konvertoval k islámu, s projevy nenávisti se nesetkal. Posledních pět let je prý ale situace jiná. Vůbec nejtěžší to u nás dle něho mají ženy-muslimky, neboť na nich je víra kvůli oděvu na první pohled patrná.

„A to vím z vyprávění, že ty útoky slovní i fyzický jsou. A děje se to jak v Praze, tak mimo města. To je holt realita, jak žijou muslimové v Čechách,“ upozorňuje raper, který má s islamofobií Čechů vůči islámu osobní zkušenost.

Nejsilnější a nejnepříjemnější zkušenost zažil dle vlastních slov před dvěma lety, když s manželkou hledali byt. „Už to vypadalo, že všechno proběhne. Ale když jsem řekl, že moje manželka je z Afriky, tak majitelé začali najednou vymýšlet důvody, jak to celý změnit. A pak nám prostě zavolali a řekli, že si to rozmysleli a že prostě Afričany neberou. A museli jsme hledat dál,“ popsal Hlaváček nepříjemnost, která ho potkala kvůli jeho víře.

V běžném životě se prý s negativními reakcemi spoluobčanů setkává dodnes běžně. „Komenty lidí, chování, kdy to opravdu ve vás může vytvořit nějakou schizofrenii… Přiznám se, že když hledáme byt nebo nějak se musíme realizovat v té společnosti – s úřady – někdy to ve mně tak zvláštně funguje, že mám najednou obavy tak nějak tam o sobě mluvit, nebo o rodině, protože nevím, jak kdo zareaguje. A je to určitě přinejmenším nepříjemný,“ prozradil raper své vnitřní pohnutky.

Celý rozhovor ZDE

S islamofoby se dle jeho názoru nedá dělat nic. „Zatím když vidím reakce lidí, tak mi to přijde skoro neřešitelný. Cítím z lidí nenávist a někdy jim to jde přímo ze srdce. Přijde mi nejlepší tyto lidi ignorovat a nepouštět se s nimi do nějakých polemik. To nemá význam,“ míní Hlaváček.

Konstruktivní kritiku s islámem nicméně považuje praktikující muslim za prospěšnou, protože muslimové na tom dle jeho názoru nejsou nijak dobře, aby o sobě muslimové mohli tvrdit, že jsou nejlepší a ti ostatní jsou horší. To stačí si prý zajet na dovolenou do Egypta nebo Tunisu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…