Český underground v hutném titulu. Rozbor, který u nás snad ještě nevyšel

06.02.2017 13:44

Avantgardní skupina The Plastic People of the Universe se v 70. a 80. letech ocitala nedobrovolně v opozici proti komunistickému režimu v Československu a vzhledem ke svému nekonformnímu vystupování často zažívala perzekuce a také věznění. Především o této době hovoří neskutečně propracovaná a detaily obohacená kniha publicisty a hudebního znalce Jaroslava Riedla PLASTIC PEOPLE A ČESKÝ UNDERGROUND.

Český underground v hutném titulu. Rozbor, který u nás snad ještě nevyšel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zahájení akce Pocta Václavu Havlovi- vernisáž fotografií O. Škáchy ve veřejném prostoru. Následoval koncert skupiny The plastic people of the universe

Kniha nakladatelství Galén je prvním úplným shrnutím historie Plastic People v období 1968 - 1988. Jaroslav Riedel se českým undergroundem zabývá dlouhá léta, sestavil a připravil k vydání edici sebraných nahrávek Plastic People a komentované knižní vydání písňových textů skupiny. Spolupracoval na DVD s kompletem filmových dokumentů o Plastic People a na vydání kompaktních disků dalších undergroundových hudebníků: Aktualu Milana Knížáka, DG 307, Svatopluka Karáska, Umělé hmoty II, Půlnoci.

Pro tuto knihu využil rozhovorů s desítkami přímých účastníků událostí, obsáhle hovořil především se samotnými hudebníky. Čerpal z rukopisných kronik Plastic People a řady dalších dobových dokumentů - deníků, dopisů, vyšetřovacích a soudních spisů i svazků Státní bezpečnosti. Kniha shrnuje autorovu rozsáhlou publikační činnost na toto téma a zároveň přináší mnohá dosud neznámá fakta.

Riedel v knize nehodnotí, ale přibližuje. Jeho novinářská práce navíc sestává ze stovek jednotlivostí, díky nimž je titul podle soudu ParlamentníchListů.cz jedním z nejpřínosnějších, které kdy o tomto období našich dějin vyšly. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…