Český vývoz do Ruska jde ,,do háje"

08.06.2015 14:00

Vývoz z Česka do Ruska klesl o 34 procent, české firmy tak na ruském trhu ztrácejí. A to i přesto, že zahraniční obchod v letošním roce opět míří za rekordními hodnotami, informoval server Hlídacípes.org.

Český vývoz do Ruska jde ,,do háje"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Ruska

Do zemí Evropské unie vyvezly české exportní firmy zboží za více než 940 miliard korun, vloni to bylo za stejné období jen 869 miliard. Ztrácejí však na ruském trhu. Jak pro server Hlídacípes.org uvedl místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk, v meziročním srovnání prvních čtyřech měsíců roku došlo k poklesu o 34 procent, ze 34 miliard na 22 miliard.

Podle Daňka se ještě silněji prohloubila záporná obchodní bilance s Ruskem, a to o celých 43 procent na třináct miliard korun.

Český vývoz do Ruské federace nebyl nikdy příliš vysoký, ještě předtím, než došlo k anexi Krymu a vypukl konflikt na Ukrajině, představoval zhruba tři procenta z celkového českého exportu.

Původní článek najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …