Český zbrojař: Každému je jasné, že zbraně jdou do Islámského státu

07.05.2016 8:34

Válka se musí živit. Teroristé zkoušejí nakupovat i v Praze. To tvrdí jeden český zbrojař, s ním přinesla rozhovor MF Dnes. Redakce změnila na jeho přání jméno, neuveřejnila ani jméno společnosti. Jeho identitu však zná.

Český zbrojař: Každému je jasné, že zbraně jdou do Islámského státu
Foto: Petr Blahuš
Popisek: Bojový výcvik

Podle Čestmíra, jak jednatele pojmenovala, se stačí podívat na mapu. „Praha má dobrou polohu, jsou tady všichni. Od Abdulů přes Mohamedy až po Seržu s Vasilem,“ uvedl. Podle něj se obchod se zbraněmi domlouvá jak v doutníkových klubech, tak uprostřed rušného centra. 

Čestmírova firma disponuje povolením Ministerstva průmyslu a obchodu, může tak vyvážet vojenský materiál do zahraničí. Děje se tak díky prostředníkům, kteří v Česku dlouhodobě žijí. Podle Čestmíra chodí cizinci za prostředníky, protože se znají. „Abdul pak vytipuje člověka, ke kterému přijít. Zjistíme, jak moc je to kryté penězi a papíry. Pokud je všechno v pořádku, rádi pomůžeme,“ říká zbrojař o jednom ze svých mužů. Podle jeho slov takový obchod může vynést až miliony dolarů. 

Největší zájem je podle jeho slov o sovětskou výzbroj ze sedmdesátých let. Zajímavá je však také skutečnost, že pro to, aby byl obchod výhodný, je potřeba prodat množství kolem 20 až 30 tisíc kusů zbraní společně s municí. 

„Když je domluvený objem a cena zakázky, přijde čas vyřešit klíčovou otázku: Jak obchod vyřídit s českými úřady. Ke každé zbrani, která legálně opouští Česko, musí obchodník získat souhlas hned ze tří ministerstev – vnitra, zahraničních věcí a obrany. Každé z nich plánovaný obchod posuzuje z jiného úhlu a své stanovisko posílá Licenční správě, která spadá pod ministerstvo průmyslu. Své slovo mají v celém procesu i tajné služby nebo ambasáda v zemi, kam zboží směřuje,“ popisuje MF Dnes s tím, že klíčovým dokumentem je mimo jiné certifikát koncového uživatele. Vláda prý také často vyžaduje i takzvanou superlegalizaci. Kontroluje tak, jestli razítko a podpis skutečně patří příslušnému ministerskému úředníkovi. 

„Tam ovšem pravomoci Česka končí – pokud je úředník v daleké zemi zkorumpovaný a razítkuje certifikáty, které by razítkovat neměl, mohou i radikální hnutí dostat do rukou oficiální, platný dokument,“ dodává MF Dnes. 

Jak však udává deníkem oslovený zbrojař, příkladem země, kde se dá certifikát získat nečestně, je Nigérie. 

„Že to končí částečně v Islámském státu, to je každému jasné. Ale pokud ukáže papíry, tak je mi jedno, kam to zboží jde. Já jsem čistý, mám obchod se stranou, kterou mi ministerstvo průmyslu povolí,“ uzavřel Čestmír. Podle něj, kdyby se obě strany válečného konfliktu nepodporovaly, skončí s ním celý průmysl.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…