Český zemědělec promlouvá: Druhá vlna koronaviru? To by byla katastrofa

12.07.2020 18:15

Zemědělec Jan Janovský v rozhovoru pro Český rozhlas popsal, jak vypadalo pár perných dní českého zemědělce v koronavirové krizi. Bylo to prý velmi složité. A kdyby se na podzim vrátila nová koronavirová vlna, byla by to podle Janovského katastrofa. Už kvůli sklizni jablek. Sklidit jablko prý totiž není jen tak. Ve vysílání důrazně hájil české zemědělce a zlobil se, že jsou zemědělci posledních dvacet let dehonestováni.

Český zemědělec promlouvá: Druhá vlna koronaviru? To by byla katastrofa
Foto: pixabay.com
Popisek: Zemědělství - ilustrační foto

Janovský hospodaří v Oticích u Prahy. Pěstuje pšenici, ječmen, řepku, brambory a v sadech jablka. V koronavirových časech to však měl jako soukromý zemědělec velmi složité, protože neměl prakticky nikoho k ruce. Pro představu popsal, jak vypadá perný den.

Vstanete ráno v 6, připravíte si osivo, v 7 jdete na pole, připravujete si věci, většinou se připravuje celý den až do noci. Druhý den se jde hnojit a sít. A jen kvůli tomu, že už jsem dneska velmi dobře mechanizačně vybaven, tak se to dá zvládnout. Jinak by to nešlo,“ popsal host do rozhlasu. „Tam je výhoda, že to setí, když funguje, tak je to v podstatě kancelářská práce. Musíte to odřídit, ohlídat, ale dneska už to jde,“ prozradil.

Moderní stroje mají i svou nevýhodu, říká. Člověk se s nimi musí učit pracovat, není to tak, že by člověk uměl ovládat stroj za 10  minut.

Kdyby náhodou na podzim přišla nová vlna koronaviru, pro pana Janovského by to bylo zlé. „To by byla katastrofa,“ přiznal otevřeně. Na trhání jablek jsou potřeba lidé, to prý stroje nezvládnou. „Sklizeň začínáme po 10. srpnu a končíme kolem 15. listopadu, protože tam jsou různé odrůdy jablek,“ vysvětlil zemědělec. Takže kdyby přišla druhá vlna koronaviru, tak by pan Janovský neměl jak sklidit. Už proto ne, že mladší lidé se na zemědělské práce moc nehrnou.

„Já doufám, že tím, že sem k vám přijdu, tak trochu zlepším ten pohled na to zemědělství, protože zemědělství je dneska skloňovaný jenom v pádech ‚řepka, zemědělec ničil, zemědělec neumí, dovezeme‘. To si myslím, že je špatně. Českej zemědělec je pracovitej a přizpůsobivej, ale posledních dvacet let nebo ještě dýl je dehonestovanej, nikdo z těch mladejch lidí... nebo jich je velice málo, co do zemědělství jdou. Zemědělství je velmi náročná profese na vzdělání,“ zdůraznil, s tím, že o pěstování plodin toho zemědělec musí vědět opravdu hodně.

Ani sklizeň jablek prý není nic triviálního.

„Podstatná věc je, že ta jablka nemůže trhat každej, musí se to umět,“ vysvětlil soukromník. Než se člověk pořádně naučí sklízet jablka, prý to trvá až týden.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…