Českým exportérům se daří, tedy až na Rusko...

02.08.2015 12:30

Český export letos dosáhne rekordních 3,8 bilionu korun, meziročně stoupne o šest až sedm procent. Dál poroste význam vývozu aut a automobilových dílů. Vyplývá to z ankety ČTK mezi podnikatelskými svazy. Další růst si exportéři slibují i od znovuotevření trhů jako jsou Írán a Kuba, kde měly v minulosti české produkty dobrou pověst.

Českým exportérům se daří, tedy až na Rusko...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace na podporu Ruska a proti válce na Ukrajině

Od ledna do května vývoz tuzemských firem meziročně stoupl o 6,7 procenta. Predikce Svazu průmyslu a dopravy počítá letos s růstem vývozu kolem šesti procent. "Ale pokud se i v druhé polovině roku podaří udržet oživení poptávky po českém zboží a službách na klíčovém evropském a zejména německém trhu, nelze vyloučit ani nárůst někde mírně pod deseti procenty," uvedl ředitel svazu Lukáš Martin.

Zajímavý Írán a Kuba

Mezi nejvýznamnější exportní destinace patří Německo, Slovensko, Velká Británie, USA, Francie a Polsko. Do Německa míří přibližně třetina celkového exportu Česka. Pořadím exportních destinací míchá hlavně "vypadnutí" Ruska z první desítky. Meziroční pokles exportu do Ruska mj. znamená zvýšení procentuálního podílu českého exportu do zemí EU na více než 83 procent. Jde tak o posílení závislosti českého exportu na úspěšnosti nebo neúspěšnosti ekonomik zemí EU.

"Z pohledu našich exportérů budou určitě velmi zajímavé nově otevřené destinace jako jsou Írán a Kuba. České zboží má na těchto trzích velmi dobrou dlouholetou tradici, takže není důvod neuspět. Nemyslíme si však, že tyto dvě země nějak zásadně ovlivní exportní statistiky za rok 2015," dodal Martin.

Ve struktuře vývozu posiluje vývoz automobilů, trvale vysoký a také rostoucí je podíl vývozu strojírenských výrobků i výrobků z oblasti elektrotechniky.

Loni dosáhl objem tuzemského vývozu 3,6 bilionu a dovoz 3,17 bilionu korun. Od roku 1989 klesla významněji hodnota exportu pouze během krize v roce 2009, kdy se snížila o 13 procent meziročně. Dlouhodobě vývoz stále roste.

reklama

autor: čtk, mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…