Cesta k nesvobodě v monstrózní knize: Rusko, Evropa, Amerika

22.05.2019 13:10

Na základě velkoryse pojatého výzkumu a prostřednictvím událostí poslední doby v Rusku, na Ukrajině, v USA i v Evropě ukazuje autor Timothy Snyder podstatu hrozícího nebezpečí. Pomáhá porozumět, proč jsou tradiční politické ctnosti prospěšné a kterou z nabízených možností bychom si měli zvolit: rovnost, nebo oligarchii, individualitu, nebo totalitu, pravdu, nebo lež.

Cesta k nesvobodě v monstrózní knize: Rusko, Evropa, Amerika
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Timothy Snyder

Knižní novinka, kterou vydává nakladatelství Paseka spolu s Prostorem, přináší svědectví o vzestupu autoritářství, jde hlouběji než novinové titulky a nabízí cestu ven ze všeobecné nejistoty.
 

Anketa

Chcete, aby premiér Babiš odstoupil, jak žádali demonstranti na Václaváku?

13%
87%
hlasovalo: 24958 lidí
Autorem titulu Cesta k nesvobodě je Timothy Snyder, americký historik a profesor na univerzitě Yale, který se věnuje především dějinám střední a východní Evropy. Mimo jiné je také autorem knižního rozhovoru s historikem Tonym Judtem s názvem Intelektuál ve dvacátém století.
 
Jeho knihy, věnované pohnutým dějinám střední a východní Evropy, Krvavé země a Černá zem, se staly výjimečnou událostí historiografie 20. století a mezinárodními bestsellery. Mimořádnou pozornost vzbudila Tyranie. 20 lekcí z 20. století, burcující k občanskému angažmá tváří v tvář krizi demokracie. 
 
„Liberální demokracie není absolutním vítězem studené války a ohlášený konec dějin se nekoná. Vladimir Putin se opevnil ve své mocenské pozici a fašistické představy o potřebě pevné ruky začínají ve světě opět rezonovat. Rusko vede kybernetickou válku v Evropě a Spojených státech, využívá svých nových spojenců mezi nacionalisty, radikály a oligarchy, aby snižovalo důvěryhodnost demokratických institucí. Výsledkem současného trendu jsou brexit, Donald Trump, všeobecný vzestup populismu a čím dál patrnější zranitelnost západní společnosti," stojí v anotaci titulu, kterým měla redakce.cz možnost listovat.
 
ParlamentníListy.cz knihou listovaly a přináší ukázku z páté kapitoly s názvem Mezi pravdou a lží (2015).
 
„Dne 26.května příslušníci pluku společně s dobrovolníky z Ruska podnikli rychlý útok na doněcké letiště. Ukrajinští obránci však útok odrazili a pluk utrpěl značné ztráty. Při neúspěšné akci zahynulo minimálně jednatřicet ruských dobrovolníků. Mediální fikce „fašismu“ a „genocidy“ v „Novém Rusku“ je přiměla zanechat v Rusku přátelé a příbuzné. O jejich smrti nepřinesla hlavní ruská média jedinou zmínku. Ruská novinářka Marija Turčenková, která jejich mrtvoly doprovázela při převozu z Ukrajiny na pohřeb v Rusku, shrnula situaci lapidárně: „Domácí televizní stanice po celé měsíce šířily ve veřejnosti představu genocidy Rusů na východní Ukrajině, ale ani jeden kanál nepřinesl zprávu, že 26.května zahynulo v Doněcku 31 Rusů.“ Jedním z těchto jednatřiceti byl Jevgenij Korolenko. Potřeboval peníze a své ženě řekl, že má v Donbasu „vyhlídky“. Pak jeho žena našla na internetu fotografii jeho mrtvoly.“
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…