Čeští Ukrajinci poslali „domů" milion korun, pozadu nezůstalo ani Ministerstvo zahraničních věcí

04.03.2014 21:43

Téměř milion korun shromáždili Ukrajinci v Česku na pomoc svým krajanům. Sbírku uspořádala jejich organizace Ukrajinská iniciativa v ČR, zatím vybrala 980.000 korun, uvedl dnes v Senátu její zástupce v rámci debaty věnované české pomoci Ukrajině. Peníze pomohou zejména obětem násilného zásahu proti odpůrcům režimu sesazeného ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče.

Čeští Ukrajinci poslali „domů" milion korun, pozadu nezůstalo ani Ministerstvo zahraničních věcí
Foto: archiv red, tan
Popisek: Masové protesty na Ukrajině

Iniciativa na svém webu zveřejnila i seznam konkrétních osob, kterým již byly peníze poskytnuty. Prostředky jsou určeny i na nákup léků a poskytnutí právní pomoci postiženým. Peníze shromažďuje rovněž společnost Člověk v tísni, která se podílí na zdravotnické pomoci přímo v Kyjevě. Kromě půldruhého milionu korun od Ministerstva zahraničních věcí získala zatím další téměř dva miliony korun z jiných zdrojů.

„Nejsou to peníze vyhozené do větru," prohlásil Ivo Dokoupil ze společnosti. Podle něj by Ukrajině pomohly kromě solidarity také vyváženější a ověřenější informace o tamním dění, než které šíří ruské oficiální zdroje. Člověk v tísni podle své pracovnice Ivany Skálové na Ukrajině působil dlouhodobě s projekty zaměřenými na rozvoj občanské společnosti.

Charta pomáhá hlavně na západě Ukrajiny

Největším byla podpora sítě pěti občanskoprávních poraden na Krymu, které kromě vzdělávacích aktivit zastupovaly místní občany ve sporech se státem. Podle Skálové nyní čelí nátlaku proruských sil a jejich pracovníci by v případě nepříznivého vývoje situace měli mít možnost najít azyl v ČR. Půldruhého milionu korun od Ministerstva zahraničních věcí dostala také česká Charita na materiální a psychosociální podporu postiženým na Ukrajině.

Pracovníci charity pomáhají především na západě Ukrajiny, uvedl Luboš Veselý z ministerstva. Uvedl také že Ukrajina nepatří mezi prioritní země rozvojové spolupráce. Mezi dosavadní projekty patřily například vzdělávání učitelů, stipendia pro ukrajinské studenty nebo ekologické projekty včetně značení turistických tras.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: ane, čtk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …