Čeští dobrovolníci chtějí založit základnu na ostrově Lesbos

13.11.2015 13:30

Na první misi na řecký ostrov Lesbos dnes odjeli čeští dobrovolníci, které zaštiťuje iniciativa Pomáháme lidem na útěku. Mají tam pomáhat běžencům, kteří ke břehům ostrova připlouvají na člunech z nedalekého Turecka. Plánují založit na ostrově stálou základnu. Součástí jejich výbavy bude loď, potápěčská výstroj, bezpilotní letouny ke sledování člunů i lékařské vybavení.

Čeští dobrovolníci chtějí založit základnu na ostrově Lesbos
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

Na Lesbu jsou už dvě Češky, zatím pracují s mezinárodním týmem vídeňské organizace SOS Konvoi. Kromě ní působí na ostrově i další humanitární organizace.

Dobrovolnice a záchranářka Marie Šolcová Kaštanová s sebou veze potápěčské vybavení. "Budeme tam dělat nejtěžší práce, to znamená sbírání trosek lodí, lidí a věcí z útesů. To je naše priorita, se kterou my tam jako potápěči jedeme," řekla ČTK při odjezdu. "Je to tu směsice lidí, profesí, od kosmetičky, právníka až po ajťáka," popsala složení týmu.

Další dobrovolníci podle Moniky Pokorné, která dnes také na Lesbos odjela, zakládají nové občanské sdružení Most naděje. Má pomáhat lidem v nouzi nejen na útěku, ale i případně přímo v Česku.

Od začátku roku utonulo při překonávání Egejského moře už více než 4000 běženců, včetně mnoha dětí. Za stejnou dobu se z Turecka do Řecka dostalo kolem 600.000 uprchlíků, převážně ze Sýrie, kterou zmítá občanská válka. "Myslím si, že když někdo potřebuje pomoc, máme jít a natáhnout pomocnou ruku. Nejde o princip, že můžou si za to sami. Otázka je, kdy my budeme potřebovat pomoc, až budeme utíkat," dodala Šolcová.

Ve středu přišlo o život téměř 20 uprchlíků při pokusu o přeplutí moře z Turecka na řecké ostrovy. Turecké pobřežní stráži se podle agentury Dogan podařilo zachránit 27 dalších lidí ze ztroskotaného plavidla.

Celá iniciativa Pomáháme lidem na útěku, kde se sdružují čeští dobrovolníci na pomoc uprchlíkům, čítá více než 3200 členů. Stále pracují také na balkánské trase. Po uzavření české základny na srbsko-chorvatském hraničním přechodu Berkasovo-Bapska působí asi dvacetičlenný tým v nedalekém srbském městě Šid, kde se s dalšími humanitárními organizacemi stará o uprchlíky. Češi jsou také v jihosrbském Preševu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…