Čeští europoslanci se prý za dvě stě tisíc nepředřou. Zde jsou podrobnosti

06.08.2016 7:36

Jak je aktivních 21 českých europoslanců, kteří v červenci před dvěma roky usedli do lavic europarlamentu, zjišťovala dnešní Mladá fronta DNES. Připomněla, že každému českému europoslanci chodí na účet každý měsíc zhruba dvousettisícový plat.

Čeští europoslanci se prý za dvě stě tisíc nepředřou. Zde jsou podrobnosti
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Osiřelý hlavní sál Evropského parlamentu v Bruselu

MF DNES využila data, která průběžně shromažďuje server MEPranking.eu. Hodnocení europoslanců vychází například z docházky na zasedání, počtu proslovů na plénu či návrhů usnesení.

Mach vyniká svými dvanácti asistenty

Druhé nejhorší hodnocení mezi českými europoslanci dostal Petr Mach, šéf Strany svobodných občanů.

Za dva roky v europarlamentu stačil změnit spoustu věcí ve svém životě. Oženil se a s manželkou Andreou čekají dítě. Za 5,1 milionu si navíc pořídili skoro osmdesát metrů čtverečních velký byt ve vile v pražských Košířích. Práci v EU ale podle dostupných dat příliš nedal.

V europarlamentu vyniká především svou armádou dvanácti asistentů. Má jich tak dvakrát víc než například výrazně aktivnější Luděk Niedermayer za TOP 09.

„Jsme si zcela jisti, že voliči Petra Macha nestojí o to, aby figuroval v žebříčku nejlépe hodnocených vysoko. Znamenalo by to totiž, že se z něj stal eurofil – a to by určitě nechtěli,“ vysvětluje Machova mluvčí Kateřina Kašparová jeho nepříliš velkou aktivitu ve Štrasburku.

Nejhorší aktivitu z českých europoslanců má Keller

Jan Keller byl ve volbách do Evropského parlamentu trumfem na kandidátce ČSSD. Od té doby však nadšení z jeho unijního počínání znatelně opadlo. Keller ze statistik aktivity českých europoslanců vychází ze všech nejhůř.

Zachraňuje ho tak vlastně pouze docházka, díky které jen těsně nespadl do šesté stovky z celkových 751 europoslanců. Keller se v odpovědi na otázky, které mu MF DNES zaslala, ke své aktivitě v europarlamentu nevyjádřil.

Nejméně chodí do europarlamentu komunista Jiří Maštálka, který chyběl téměř na čtvrtině zasedání. Zařadil se tak na 723. místo mezi všemi europoslanci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…