Čeští filmaři spouštějí hladovku za kolegu, vězněného v Rusku: Vidíte, jak málo znamená pro ruský stát lidský život?

20.08.2018 18:59

Čeští občané mají své zkušenosti s rusky mluvícími vojáky, kteří nás v roce 1945 osvobodili od nacistů, ale v roce 1968 neváhali střílet do Čechoslováků ostrými náboji. Okupační armáda, která v naší zemi pobývala přes dvacet let, měla na svědomí desítky životů našich spoluobčanů. Snad i díky této zkušenosti začnou čeští filmaři držet hladovku za ukrajinského režiséra Olega Sencova vězněného v Rusku.

Čeští filmaři spouštějí hladovku za kolegu, vězněného v Rusku: Vidíte, jak málo znamená pro ruský stát lidský život?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Ruska

Symbolicky právě v den 50. výročí počátku okupace Československa sovětskými vojsky začnou čeští filmaři držet hladovku za ukrajinského režiséra Olega Sencova vězněného v Rusku. Ruská federace je nástupnickým státem Sovětského svazu a čeští filmaři cítí potřebu dát najevo, že stojí na straně Olega Sencova, podobně jako před padesáti lety protestovalo několik sovětských občanů proti okupaci Československa. O záměru českých filmařů informovala ČTK.

„Sencov byl odsouzen v roce 2015 na 20 let vězení za podezření z terorismu na Krymu, který Rusko anektovalo v březnu 2014. Sencov vinu nepřiznal, obvinění odmítal jako vykonstruované za pomoci zfalšovaných důkazů. Od května drží hladovku a požaduje, aby bylo propuštěno dalších 64 Ukrajinců, připomíná ČTK.

Lidskoprávní organizace Amnesty International označila ruský proces se Sencovem za stalinský. Čeští filmaři to vidí podobně. Proces podle nich odhaluje, jak málo pro ruský stát znamená lidský život.

„Ke dnešnímu dni jsou připraveni hladovku držet Janeček, Václav Kadrnka, Zuzana Kříhová, Eva Papoušková, Radim Špaček a Roman Vávra,“ doplňuje ČTK s tím, že řetězovou hladovku organizuje Asociace režisérů, scenáristů a dramaturgů (ARAS). Její členové doufají, že se do řetězové hladovky budou zapojovat další a další lidé až do chvíle, než bude Sencov propuštěn. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…