Čeští kriminálníci se za mříže často vracejí. Proč? Zamyslela se nad tím nejen farářka

28.09.2014 8:58

Má stát nějaký vliv na to, že lidé nezřídka po prvním výkonu trestu nezanechají trestné činnosti a po čase se za mříže vrátí? Často se říká, že až za mřížemi se provinilci naučí řadu nových „fíglů“ od svých zkušenějších kolegů. Jitka Čadová z Probační a mediační služby tvrdí, že za návrat do vězení si lidé mohou sami. Spoluzodpovědnost státu odmítá.

Čeští kriminálníci se za mříže často vracejí. Proč? Zamyslela se nad tím nejen farářka
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Věznice Pankrác

V internetovém vysílání televize DVTV.cz proti sobě zasedly ředitelka Probační a mediační služby Jitka Čadová a evangelická vězeňská kaplanka Vendula Kalusová. Prvně jmenovaná vysvětlila, co vede k návratům do vězení. „Je to nezaměstnanost a absence pracovních návyků, je to zadluženost a další sociální problémy, se kterými naši klienti na svobodě bojují,“ prohlásila Čadová, která zároveň zdůraznila, že stát se lidem po odchodu z vězení snaží pomoci, a to prostřednictvím řady státních i neziskových organizací, ale často selhává osobnost samotného pachatele.

Propuštění si často žijí nad poměry

Kalusová to však vidí trochu jinak. „Musím říct, že často vidím lidi, kteří opravdu chtějí, ale naráží se na nejrůznější bariéry toho systému,“ oponovala farářka. Háček je v tom, že tito lidé jsou zpravidla velmi zadlužení, ale se záznamem v trestním rejstříku mohou často dělat jen manuální práce. A to, co jim po srážkách ze mzdy zbude na život, je tak málo, že se vrátí ke kriminální činnosti.  

Čadová oponovala, že i lidé propuštění z vězení mají nárok na dluhové poradenství, mohou využít nástrojů oddlužení. Musí ale počítat s tím, že nějaký čas mnoho peněz mít nebudou, otázka je, jestli se s tím dokážou vyrovnat. „Ale když bych vycházela z materiálu Institutu pro kriminologii a sociální prevenci, který zmapoval příčiny recidivy, tak tam se ukázalo, že velké procento případů nebylo proto, že neměli prostředky na obživu, ale vedli takový život, na který neměli finanční prostředky,“ zdůraznila ředitelka Probační a mediační služby.

Dalším důvodem, proč se lidé vrací do vězení, jsou závislosti - např. drogy. Kalusová prozradila, že 95 % její klientely za mřížemi tvoří lidé, kteří mají s drogami zkušenost. Z jejích úst ve vysílání také zaznělo, že se spolu s dalšími spolupracovníky často snaží najít pro čerstvě propuštěné malý byt a pomoci jim v restartu života a skrze tuto snahu udělala s lidmi dobrou zkušenost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …