Čeští lékaři míří do Saúdské Arábie. Čeká vás tu ráj, slibují ti, co už se tam uchytili

12.06.2015 8:53

Ve stále větší míře odjíždějí čeští lékaři pracovat do zahraničí. Nejčastěji do Německa a Rakouska, ale řada z nich míří i do Saúdské Arábie. Ta lékařům nabízí šest až dvacet tisíc dolarů měsíčně čistého. K tomu bydlení v pohodlné vile, školné pro děti a sedm týdnů placené dovolené. Informují o tom dnešní Lidové noviny.

Čeští lékaři míří do Saúdské Arábie. Čeká vás tu ráj, slibují ti, co už se tam uchytili
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

Chtěl jsem poznat arabský svět, jinou kulturu, náboženství, zvyky a samozřejmě finanční aspekt byl rovněž velice důležitý faktor,“ svěřil se listu rehabilitační lékař Bohdan Kufa, který žije a pracuje v Rijádu od roku 2007. České lékaře do uzavřené pouštní monarchie láká kromě platu i ubytování pro celou rodinu v plně vybavených vilách, letenky i pro rodinné příslušníky, 49 dní placené dovolené, hrazené školné pro děti, konference, kongresy.

Jen loni vycestovalo z Česka na 360 zkušených lékařů a další dvě stovky čerstvých absolventů lékařských fakult.

Než o české lékaře mají v Saúdské Arábii ještě větší zájem o české sestry a fyzioterapeuty. Zdravotní sestry sice nemají až tak luxusní podmínky jako lékaři, přesto jsou lákavé. Vydělávají mezi třemi a půl až čtyřmi tisíci dolarů čistého měsíčně, ale porodní asistentky si přijdou až na pět a půl tisíce. Mají hrazené ubytování v bytech, hrazené letenky na cestu domů, 49 dní placené dovolené, hrazené školení a zdravotní pojistku. Určitou nevýhodou může být to, že si s sebou nemohou vzít rodinu. To je možné teprve poté, až získají nějakou funkci. „Za rok dokážou vydělat i přes milion korun. K výjezdu jim stačí dva roky praxe a dobrá angličtina,“ píše list.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …