Čeští ministři: Posílení obrany EU se netýká jen vojska

09.06.2017 19:33

Společná evropská obrana nespočívá výhradně v posilování vojenských kapacit, shodli se dnes ministři zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) a obrany Martin Stropnický (ANO). Na pražské bezpečnostní konferenci DESCOP řekl Stropnický novinářům, že by považoval za užitečné, kdyby země EU spolupracovaly v oblasti kybernetické bezpečnosti a v boji proti hybridním hrozbám. Zaorálek vidí prostor v posílení spolupráce tajných služeb.

Čeští ministři: Posílení obrany EU se netýká jen vojska
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: EU armáda

Stropnický zdůraznil, že EU nezakládá vlastní evropskou armádu. Unijní státy se však připravují na to, aby byly schopné společně bránit svou bezpečnost. „Považoval bych za užitečné spolupracovat v kybernetické bezpečnosti nebo v obraně proti hybridním hrozbám,“ uvedl ministr obrany.

Šéf české diplomacie doplnil, že obrana není čistě vojenská věc. „Týká se také působení v jiných oblastech než armáda a zbraně. Je to i posilování spolupráce tajných služeb, formy kooperace při zabezpečení území,“ zmínil Zaorálek.

Na konferenci o budoucnosti společné obranné a bezpečnostní politiky, která se konala v Praze, se vrcholní představitelé EU, členských zemí i NATO shodli na tom, že Evropa se musí začít starat o svou vlastní ochranu více než dosud. Nemůže už spoléhat výhradně na sílu NATO, ale měla by posílit svoje schopnosti.

Řečníci, mezi nimiž byli i předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová nebo zástupkyně generálního tajemníka NATO Rose Gottemoellerová, v průběhu konference zdůraznili, že potřeba prohlubovat obrannou spolupráci pramení z rostoucího ohrožení.

„Zde bylo jasně deklarováno, že Evropa ví, že nemůže čekat, kdo nám přijde pomoci, že si musíme přijít na pomoc sami. Ale to se týká těch krizí v sousedství, naši teritoriální obranu nadále zajišťuje NATO,“ poznamenal Zaorálek. „Musíme být schopni zabránit tragédiím na našem dvorku, jako byla například válka v Jugoslávii. Často jsme nad tím stáli naprosto bezradní a čekali, že pomoc přijde odjinud,“ dodal.

Předseda české vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD), pod jehož záštitou se konference konala, vidí přínos akce v tom, že jasně zazněla podpora myšlence společné obrany z různých částí Evropy. „Je dobře, že tu dnes byli ministři ze zemí, jako je Rumunsko nebo Slovensko, ale současně Francie. Protože to je téma, které nás v Evropě může spojovat,“ řekl premiér v rozhovoru pro ČTK.

Praha se podle něj po čase stala místem, kam se vrátilo jednání na evropské úrovni. „My jsme v uplynulých měsících jezdili různě po Evropě, byli jsme v Bratislavě, byli jsme v Římě a já jsem rád, že pokud jde o obranu, určitě bude citovaná ta dnešní konference,“ dodal Sobotka.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …