Čeští mlékaři a zelináři se bojí ruského embarga. Zvýší prý dovoz

07.08.2014 14:09

Embargo na vývoz potravin včetně mléčných výrobků či zeleniny z EU do Ruska může způsobit přesycení tuzemského trhu kvůli zvýšení dovozů do Česka z ostatních unijních zemí. Zelináři a mlékaři se obávají o odbytiště.

Čeští mlékaři a zelináři se bojí ruského embarga. Zvýší prý dovoz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brambory, ilustrační foto

Ruský premiér Dmitrij Medveděv ve čtvrtek oznámil, že Rusko zakázalo úplný dovoz masa, ryb, mléka, mléčných výrobků, ovoce a zeleniny z EU i USA. Roční zákaz dovozu potravinářských a zemědělských produktů se vztahuje i na Austrálii, Kanadu a Norsko. Už ve středu ruský prezident Vladimir Putin podepsal dekret zakazující či omezující dovoz zemědělské produkce ze zemí, které přijaly proti Rusku sankce kvůli ukrajinské krizi.

„Naše mlékárny do Ruska exportují, je to pro nás jeden z důležitých trhů," uvedl předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček. Unijní trh s mléčnými výrobky je podle něj nasycen. „Pokud to, co odtéká do Ruska, tady zůstane, bude problém to na trhu uplatnit," poznamenal.

Podle něho embargo může vést k růstu dovozů mléčných výrobků, které nebudou moci mlékárny z ostatních unijních států vyvézt do Ruska, do Česka. „Například Poláci, kteří nás mají vedle, se mohou podbízet, aby výrobky udali za každou cenu," připustil Kopáček, podle něhož by nárůst dovozů negativně dopadl na tuzemské mlékaře a v důsledku toho i na zaměstnanost.

Podobně hovoří i předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslav Zeman. „My do Ruska zeleninu v podstatě nevyvážíme, nicméně dopad (embarga) může být druhotný. Evropa a hlavně Polsko totiž do Ruska zeleninu vyváží. A pokud bude embargo zavedeno, tak se začne tvořit nadbytek zeleniny, který se budou snažit pěstitelé za každou cenu udat někde jinde v Evropě. Může se tedy dostat i na náš trh," upozornil.

Embargo podle něj zvýší riziko, že na český trh bude proudit zelenina za dumpingové ceny, pomocí kterých se budou chtít evropští pěstitelé nadbytečné zeleniny zbavit. „Může se tady objevit přetlak zeleniny, což by dost znepříjemnilo život českým zelinářům," varoval Zeman, podle kterého případný pokles cen zeleniny by mohl tuzemské pěstitele přimět k redukci ploch. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …