Čeští politici posílají gratulace do Rakouska. Nechybí šprým na účet Klause

04.12.2016 19:46

Prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se vyjádří k prezidentským volbám v Rakousku až po oznámení konečných výsledků, sdělili ČTK prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček a mluvčí vlády Martin Ayrer. Nezávislému kandidátu s podporou strany Zelených Alexanderu Van der Bellenovi už gratuloval ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) i další politici, píše ČTK.

Čeští politici posílají gratulace do Rakouska. Nechybí šprým na účet Klause
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova rakouského parlamentu

Van der Bellen podle průběžných výsledků zveřejněných stanicí ORF vede poměrně jasně nad kandidátem pravicově populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Norbertem Hoferem. „Podruhé, a věřím, že definitivně, gratuluji Alexanderu Van der Bellenovi a jsem samozřejmě rád, že je to právě on,“ napsal ČTK Zaorálek. Doufá, že tentokrát budou výsledky potvrzeny.

„Zvítězilo přání Rakušanů, aby nebylo zpochybňováno jejich členství v Evropské unii,“ řekl ČTK Kalousek. Nepochybuje o dalším pokračování vynikajících vztahů mezi Českou republikou a Rakouskem. Rovněž místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek podotkl, že co nejlepší vztahy jsou v zájmu Česka.

„Doufám, že takové budou, přestože si naše hlava státu přála v Hofburgu někoho jiného,“ napsal ČTK Ženíšek. Zemana navštívil Hofer v Praze v září. Shodli se tehdy, že by chtěli posílit roli střední Evropy v rámci EU.

„Je třeba respektovat rozhodnutí rakouských voličů a nově zvolenému prezidentovi poblahopřát. Věřím, že česko-rakouské vztahy zůstanou i nadále na nadstandardní úrovni,“ napsal ČTK předseda opoziční ODS Petr Fiala.

Gratulaci Van der Bellenovi vyjádřil v textové zprávě pro ČTK také předseda opoziční KSČM Vojtěch Filip. „Opakování voleb nepřineslo změnu výsledku, jen více rozdělilo společnost. Nový prezident bude mít hodně práce k zajištění společného postupu Rakouska k novým problémům Evropy,“ napsal Filip.

„Je třeba pogratulovat vítězi a popřát mu zdar při výkonu funkce,“ sdělil ČTK bez dalších podrobností předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek. 

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Místopředseda Strany zelených Petr Kutílek je průběžným výsledkem rakouských voleb nadšen a neskrývá to. „Alexander Van der Bellen nám ukázal, že populisty je možné i v Evropě porazit občanským patriotismem. Inspirace pro nás,“ napsal na sociální síti Twitter. Analytik Tomáš Klvaňa k tomu doplnil, že se v Rakousku pozastavil rozklad Evropy. Nadšená je i europoslankyně zvolená za hnutí ANO Dita Charanzová.

Novinář Petr Honzejk z Hospodářských novin si v souvislosti s předpokládaným výsledkem rakouských voleb rýpl do Institutu Václava Klause. Od exprezidentovy instituce se prý v brzké době dočkáme sdělení následujícího znění: „Komentář Institutu Václava Klause: Zvítězily zelený fašismus a arogance elit. Byli jsme před Rakouskem, budeme i po něm!“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…