Čeští vojáci byli oceněni za misi v africkém Mali

03.04.2015 14:52

Přes tři desítky českých vojáků bylo dnes v Praze oceněno za působení v misi v africkém Mali. V zemi, která bojuje s islámskými extremisty, měli na starosti ochranu velitelství výcvikové mise Evropské unie a zajišťovali doprovod důležitých lidí a konvojů. Čtyři instruktoři se podíleli na výcviku malijských vojáků.

Čeští vojáci byli oceněni za misi v africkém Mali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čeští vojáci vracející se z mise v zahraničí

Jednotka 38 vojáků v Mali působila od září. Podle jejich velitele Michala Mamkina vojáci hlídali velitelství v hlavním městě Bamaku, doprovázeli významné osoby a drželi pohotovost pro případ nutnosti výjezdu. Instruktoři měli za úkol opětovný výcvik vojáků, kteří se vraceli z nasazení, a zároveň výcvik nováčků. "Mám z toho velmi dobrý pocit. Myslím, že jsme tam odvedli dobrou práci," poznamenal Mamkin. Práce instruktorů byla podle něj ze strany spojenců oceněna. "Protože známe dobře zbraňové systémy, které mají Malijci," řekl.

Jednotce za její působení poděkoval zástupce náčelníka generálního štábu Jiří Baloun

Samotný výcvik podle jednoho z instruktorů Petra Šmerdy má specifika odpovídající povaze malijských vojáků, kteří mají "rozvolněnou" morálku. Jeho podobu přirovnal k základnímu výcviku v české armádě. Pokud instruktor pojal výuku formou zábavy, vojáky to bavilo. Když by ale k nim přistupoval pedagogicky stejně jako v české armádě, narazil by.

 Jednotce za její působení poděkoval zástupce náčelníka generálního štábu Jiří Baloun. "Úkoly zvládla velice dobře, nadstandardně. Veliteli patří velký díl. Když jsem byl u nich na kontrole na konci roku, bylo z nich cítit, že mají týmového ducha," poznamenal Baloun. Zapojení vojáků ocenil i náměstek ministra obrany Jakub Landovský. "Jsem přesvědčen, že ani do budoucna si nebudeme moct dovolit na tento kontinent zapomenout," podotkl.

Čeští vojáci působili v rámci mise Evropské unie na jihu Mali, kde je klidnější situace než na severu země v místě bojů s extremisty. Podle Mamkina během jejich působení nebyly proti jednotkám EU zaznamenány žádné útoky. V budoucnosti by se ale jejich kolegové mohli vydat i do severních oblastí, kde vojáci působí v misi OSN. Česko totiž zvažuje, že do této mise vyšle asi 20 specialistů. Plnili by tam speciální úkoly v součinnosti s nizozemskými silami, řekl k plánovanému nasazení Baloun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…