Čeští vojáci dostali medaile za půlroční službu v Kosovu

13.03.2015 14:48

Čeští vojáci, kteří působí v Kosovu v operaci KFOR, dnes obdrželi medaile za působení v zahraničí. V Kosovu sloužili posledních šest měsíců na velitelství operace v mezinárodním štábu. Na generálním štábu bylo oceněno osm vojáků.

Čeští vojáci dostali medaile za půlroční službu v Kosovu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí proběhl protest proti porušení mezinárodního práva-uloupení Kosova Srbsku

Armáda posílá do Kosova zástupce různých odborností. Čeští vojáci se zabývali třeba geografickými podklady pro operaci KFOR, povolováním letů vrtulníků, zabezpečovali kryptomateriál nebo pracovali na místech zpravodajců. V misi působili od srpna do února.

Podle jejich velitele Libora Mašlaňa je politická situace v Kosovu nestabilní, po parlamentních volbách v polovině loňského roku trvalo sestavování vlády asi půl roku. Poznamenal, že nejhorší situace byla v Kosovu za dobu jejich působení na přelomu ledna a února, kdy se konaly masivnější demonstrace. "Ale nemělo to dopady přímo na vojáky, všechno to bylo spíš o policejní práci. Z tohoto pohledu to byl celkem klidný půlrok," řekl ČTK Mašlaňa.

Kosovští Albánci mají k vojákům kladný vztah

Poznamenal, že vztah tamních obyvatel, především kosovských Albánců, k vojákům je kladný. "Místní obyvatelstvo cítí, že je spíš chráněno vojáky, než že by to byli nějací vetřelci," podotkl.

Česká armáda v Kosovu působí od roku 1999. Až do roku 2011 v zemi měla kontingent čítající až 500 vojáků. Od té doby posílá své zástupce pouze do velitelského štábu. S tímto nasazením počítá i v příštích letech.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …