Čeští vojáci vyrazí na cvičení: V Německu budou spolupracovat s Američany

17.04.2018 12:55

Česká armáda vyšle na další cvičení stovky vojáků. Až 250 vojáků ze 4. brigády rychlého nasazení se bude na podzim připravovat v Německu s tamními kolegy na účast v alianční předsunuté misi v Pobaltí. Do dalšího cvičení v Německu se v říjnu zapojí společně s Američany české speciální síly.

Čeští vojáci vyrazí na cvičení: V Německu budou spolupracovat s Američany
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Jednotka v akci

Změny v letošních plánovaných cvičeních předloží vládě ve středu ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová (za ANO). ČTK to řekl Jakub Fajnor z tiskového oddělení ministerstva obrany.

Vláda seznam cvičení na letošní rok schválila na začátku prosince. Materiál počítal se zapojením do 142 cvičení v zahraničí a s konáním 69 cvičení v ČR. Vojáci nově plánují účast na dalších 12 zahraničních cvičení a uspořádání dalších tří v České republice. „Materiál zároveň obsahuje upřesňující informace o 48 již schválených cvičeních s účastí Armády ČR,“ podotkl Fajnor.

Nejvýznamnějším nově plánovaným cvičením je podle něj Creval eFP BG I/2019 Letzlingen, které proběhne letos v listopadu. Zúčastní se ho 250 vojáků 41. mechanizovaného praporu ze 4. brigády rychlého nasazení. S německými vojáky budou cvičit nasazení v misi Enhanced Forward Presence. V jejím rámci aliance rozmístila v reakci na zhoršení vztahů s Ruskem své jednotky v Pobaltí a v Polsku.

Přípravou na nasazení v operacích bude i červencové cvičení Sharp Shooter v Německu, kterého se zúčastní 100 příslušníků 4. brigády rychlého nasazení. „Za zmínku stojí ještě cvičení Urban v Německu, kde budou na začátku října partnery českých vojáků Američané,“ uvedl Fajnor. Cílem bude příprava čtyřicítky specialistů 601. skupiny speciálních sil. Cvičení bude následně pokračovat i v České republice.

„V Česku přibylo ještě téměř měsíční cvičení Coronat Mask, jehož se v září zúčastní příslušníci ozbrojených sil Německa, Polska a Slovenska,“ dodal Fajnor. Třetím cvičením na území ČR, o němž bude nově vláda zpravena, je cvičení Shining Spur na přelomu července a srpna. Zúčastní se jej spolu s příslušníky 4. brigády rychlého nasazení 80 amerických vojáků a jeho cílem bude rozvoj spolupráce a taktiky mechanizovaných jednotek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…