Čeští vojáci začínají střežit v Maďarsku vnější hranici schengenského prostoru

15.10.2015 6:09

Čeští vojáci dnes začínají pomáhat Maďarsku střežit schengenskou hranici před migrační vlnou. Během cvičení s názvem Balaton 2015 stráví v maďarském Kaposváru dva měsíce. Z jedenadvaceti vojáků je většina ze 153. ženijního praporu z Olomouce a další ze 151. ženijního praporu z Bechyně a z Agentury logistiky.

Čeští vojáci začínají střežit v Maďarsku vnější hranici schengenského prostoru
Foto: Balazs Beli
Popisek: Migranti překonávají zátaras na maďarsko-chorvatské hranici

V Maďarsku budou působit především řidiči a obsluha techniky. Maďarské armádě pomohou pěti Tatrami při převozu materiálu nebo při budování plotu díky zemnímu stroji, který je vybaven vrtákem a sbíječkou. Česká armáda také Maďarům poskytla deset polních kuchyní, přepravník kontejnerů a jedno vozidlo, které slouží jako pojízdná ženijní dílna. Vojáky doprovází tlumočnice maďarštiny.

Vyslání až 25 vojáků, kteří mají pomáhat Maďarsku při ostraze vnější hranice Evropské unie a schengenského prostoru, česká vláda schválila minulé pondělí. O další pomoci při zvládání uprchlické krize se jedná. Česká republika nabídla Maďarsku dalších pět desítek policistů a až sto vojáků, oznámil minulý čtvrtek ministr vnitra Milan Chovanec. Policisty nabízí Maďarsku také Slovensko, Polsko pomoc zvažuje.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…