Cestovatelka: Češi si chtějí vybít nenávist a ujistit se, že jsou lepší než „černá verbež“. Umíte si představit, jak uprchlíkům je? Že jim třeba zničili dům, který právě dostavěli?

23.06.2015 14:10

Cestovatelku a šéfredaktorku magazínu Lidé a země Lenku Klicperovou znepokojují nenávistné, manipulativní či primitivní příspěvky o uprchlících, které kolují na sociálních sítích. Většina diskutérů prý ale vůbec netuší, o čem hovoří a akorát si vybíjí vlastní frustraci. Ona sama navštívila řadu uprchlických táborů, kde jí lidé říkali, že netouží po ničem jiném, než se vrátit domů.

Cestovatelka: Češi si chtějí vybít nenávist a ujistit se, že jsou lepší než „černá verbež“. Umíte si představit, jak uprchlíkům je? Že jim třeba zničili dům, který právě dostavěli?
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Klicperová uvádí, že typickým příkladem všudypřítomného strachu z něčeho, co neznáme – a dle ní ani nechceme znát – je jedna z jejích příbuzných, která prý patří mezi ukřičené podporovatele všech možných výzev typu protiislámské a protipřistěhovalecké iniciativy Islám v ČR nechceme. Aniž by v životě viděla nějakého uprchlíka či navštívila některou ze zemí, odkud k nám imigranti přicházejí.

Dotyčná dle Klicperové čile zveřejňuje na svém Facebooku příspěvky ,,xenofobních Parlamentních listů, bulvárních médií i fašistických stránek, aniž by se zamyslela nad zdroji, z nichž čerpá informace", a které pak vášnivě předává dál stejně zaměřeným osobám, kterých je dle Klicperové víc než dost.

Pro většinu diskutérů je ale prý diskuze nad uprchlíky pouze příležitostí, jak vypustit do světa nenávist, za kterou se dle Klicperové dá schovat mnoho vlastních frustrací a strachů. „Díky této sjednocující nenávisti k něčemu, co neznáme, se můžeme (alespoň někteří z nás) trochu vybít. Ubezpečit se, že jsme lepší než ta černá verbež, která se k nám dere, aby nás zničila,“ uvádí cestovatelka.

Vždyť se jenom chtějí vrátit domů

Klicperová dodává, že není příznivcem udělování azylu ekonomickým migrantům, kteří utíkají před chudobou ve své vlastní zemi. Považovat však uprchlíky ze zemí postižených válkou za vypočítavce, kteří k nám přicházejí s vidinou zbohatnout a všechny nás povraždit, je však dle ní přinejmenším nechutné. Ona sama prý navštívila opravdu hodně uprchlických táborů a mluvila s uprchlíky od Konga až po Sýrii a může říci, že tito lidé netouží po ničem jiném, než se vrátit domů. Jenomže doma zatím zuří válka a oni si taktak zachránili holý život.

„Dokáže si to někdo z vás představit? Dokážete si představit, že se najednou během měsíce stanete z pohodlně žijícího člověka s budoucností uprchlíkem? Dovedete si představit, jaké to je, dívat se, jak vám bombardují dům, který jste právě dostavěli? Já ne. Ale mluvila jsem s mnoha lidmi, kteří přesně tohle zažili. Než vložíte na sociální sítě nenávistné, manipulativní či primitivní příspěvky, zastavte se na chvíli. Třeba si to rozmyslíte,“ vyzývá Klicperová na serveru E15.

Celý komentář k přečtení ZDE

reklama

autor: luš

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…