Cha cha, hlupáci. Posmívala se ukrajinská rodina, která se vydávala za Syřany. Potom ale sklapla past

26.06.2017 8:51

Německo otevřelo syrským uprchlíkům před válečnými hrůzami svoji širokou náruč, ale ne vždy se našim západním sousedům takové gesto vyplácí. O jednom takovém šokujícím případu informuje deník Die Welt.

Cha cha, hlupáci. Posmívala se ukrajinská rodina, která se vydávala za Syřany. Potom ale sklapla past
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Přes dva tisíce uprchlíků, co musely opustit vysídlovanou calaiskou džungli, se usadily v desátém pařížském okrsku kolem stanice metra Stalingrad

Doposud se za syrské uprchlíky vydávali především lidé ze zemí Blízkého východu a často i z Afriky. Německé úřady potom musí s pomocí syrských tlumočníků dokazovat, že tomu tak není. Než ale žadatel dostane pozvánku k pohovoru, často uplyne mnoho měsíců. Po celou tu dobu musí němečtí daňoví poplatníci těmto podvodníkům zajišťovat veškeré životní potřeby. Nestává se ale příliš často, že by se za syrské uprchlíky vydávali dokonce i Evropané.

Ačkoli zní něco takového bizarně, skutečně k takovému případu došlo. Jak hlásí německý deník Die Welt, za syrské uprchlíky se vydávala rodina z Ukrajiny, která přišla do Německa v září 2014. Zde požádala o azyl z pozice pronásledovaných uprchlíků ze Sýrie. V březnu následujícího roku přišlo rodině rozhodnutí Spolkového úřadu pro migraci a uprchlíky (BAMF), které jim právo na azyl přiznalo. A to bez toho, aby je úředníci vůbec vyslechli.

Anketa

Doporučujete ČSSD, aby podpořila v prezidentských volbách Zemana?

86%
14%
hlasovalo: 7964 lidí

Rodina ukrajinských podvodníků poté byla přemístěna do regionu Münsterland a požívala všech výhod, které Nemecko azylantům nabízí. V uprchlickém táboře však Ukrajinci udělali tu chybu, že se svému okolí otevřeně chlubili, jak snadné je dnes dostat v Německu azyl. I bez toho, aby museli promluvit byť jen jedno jediné slovo v arabštině. Brzy se celá záležitost dostala k úřadům a v polovině loňského dubna bylo ukrajinské rodině právo na azyl odňato.

Kdo by však čekal, že se ukrajinská rodina omluví a vrátí se zpět do své země, ten by se mýlil. Místo pokorné omluvy přišla velmi nečekaná reakce. Ukrajinští podvodníci podali proti rozhodnutí úřadů stížnost. „Rodina skutečně uplatnila své právo a podala proti rozhodnutí úřadu stížnost. Tak ostatně může učinit každý,“ uvedl mluvčí úřadu v Münsteru Ulrich Lau. Podle experta na právo Fabiana Wittreckeho nemá ukrajinská rodina šanci uspět.

Konečné rozhodnutí s největší pravděpodobností nepadne v nejbližších dnech, ale ukrajinská rodina může v příštích měsících očekávat rozhodnutí o deportaci zpět do své rodné země. Ale stejně jako v případě žadatelů o azyl ze zemí Blízkého východu a afrického kontinentu, německé úřady nemají prakticky žádné nástroje, jak zajistit, aby neúspěšní žadatelé o azyl Německo opustili. Musí se tak spoléhat na to, že tito lidé vezmou za vděk nabízenou jednorázovou finanční odměnou a opustí zemi dobrovolně.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…