Chaloupka kritizuje zrušení poplatků i porodné pro nízkopříjmové občany

01.10.2014 18:21

Zavedení porodného pro nízkopříjmové skupiny lidí a zrušení zdravotnických poplatků v rubrice Politici voličům na serveru ParlamentníListy.cz ve svém zamyšlení kritizoval bývalý poslanec za Věci veřejné, nyní člen politické strany Republika Otto Chaloupka.

Chaloupka kritizuje zrušení poplatků i porodné pro nízkopříjmové občany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Otto Chaloupka

Upozorňuje, že zrušení poplatků u lékaře a v lékárnách a zavedení porodného na druhé dítě s omezením pouze pro rodiny s celkovým čistým příjmem pod 20 000 korun měsíčně je na první pohled chvályhodný počin.

Vláda má vytvořit takové podmínky, aby pro lidi nebylo problémem zaplatit 30 korun

Podle jeho názoru by mělo být úkolem vlády vytvoření takových podmínek, aby pro lidi nebylo problémem vytáhnout 30 korun, když potřebují jít k lékaři. „Pokud je pro občana naší země problémem zaplatit 30 korun za návštěvu u lékaře, je to jednoznačným důkazem toho, že tento občan žije v bídě. Vláda by se tedy intenzivně měla zabývat odstraněním bídy svých občanů, ne zrušením zanedbatelného poplatku,“ míní politik Republiky.

Porodné vyplácet jen rodinám, kde je aspoň jeden člen ekonomicky aktivní

Kritizuje i porodné. Domnívá se totiž, že kvůli tomu, že se bude vyplácet jen rodinám s příjmem do dvaceti tisíc, hrozí velké nebezpečí, že rodina, která je motivována ke zplození potomka porodným, si nebude moci dovolit další výdaje, které s péčí o dítě souvisejí. „Nebude toto porodné motivovat k pořízení si dítěte rodiny, které si další výdaje na jeho výchovu nebudou moci dovolit? Nebudeme tímto podporovat zvýšení porodnosti u rodin, jejichž členové nikdy nepracovali a své dítě tedy povedou ke stejnému, tedy zahálčivému způsobu života?“ obává se. Poukazuje na to, že kvůli porodnému se může zvýšit populace lidí, kteří nejenže nebudou přínosem pro společnost, ale naopak budou ze společného jenom čerpat.

Navrhuje proto, aby stát podporoval porodnost tím, že bude vyplácet porodné jenom rodinám, kde je aspoň jeden z rodičů ekonomicky aktivní.

„Jsem přesvědčený, že rodina je (ať už to Ústava říká, nebo ne) opravdu základem státu. Ale musí to být rodina silná, sebevědomá a zodpovědná, která je pro společnost přínosem, ne zátěží,“ poznamenal Chaloupka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…