Chalupa navrhne, ať sněmovní vyšetřovací komise vyslechne Sobotku

31.10.2016 15:35

Poslanec a člen sněmovní vyšetřovací komise k reorganizaci policie Bohuslav Chalupa (ANO) navrhne, aby komise vyslechla premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD). Chalupa to dnes řekl novinářům v Brně. Návrh vyslechnout Sobotku padl už v minulosti, komise ho tehdy neschválila, píše ČTK.

Chalupa navrhne, ať sněmovní vyšetřovací komise vyslechne Sobotku
Foto: anobudelip.cz
Popisek: Bohuslav Chalupa, poslanec ANO

Podle předsedy sněmovní komise Pavla Blažka (ODS) o výslechu premiéra komise v minulosti hlasovala, ale předseda vlády před ni pozván nebyl. „Pokud návrh zazní, bude se o něm hlasovat,“ řekl dnes Blažek. Podle něj to funguje tak, že návrh, koho před komisi předvolat, musí poslanec také zdůvodnit. „Při prvním návrhu na výslech Sobotky zdůvodnění chybělo,“ dodal Blažek.

Reorganizace policejních útvarů vyvolala roztržku mezi koaličními ČSSD a ANO, kritizovali ji někteří žalobci. Komise se zabývá různými podezřeními souvisejícími s postupem policejního prezidia, policistů z protimafiánského útvaru i státních zástupců z olomouckého vrchního státního zastupitelství.

Podle Chalupy se vytratila odpovědnost politických špiček za reorganizaci. „Budu na to upozorňovat všude, kde budu moct. Politici jsou od toho, aby určovali směr, rozvoj, budování a schopnosti jak policie, tak armády, a exekutiva je od toho, aby politické ambice naplňovala,“ uvedl.

Poslanec ANO míní, že ČSSD v otázkách reorganizace policie porušila koaliční smlouvu. „Koaliční smlouva jednoznačně definuje, že se nebude zasahovat do útvarů s celostátní působností ani do 14 krajských ředitelství. Učiní se tak pouze v případě, že bude činnost neefektivní. Nevidím tak jediný politický důvod k reorganizaci, aniž byl dán souhlas bez předchozího projednání vlády,“ uvedl Chalupa.

Ing. Bohuslav Chalupa

  • BPP
  • velmi nespokojený občan
  • kontrolní výbor

Výsledky vyšetřování komise měly být známy do konce října. Komise však ještě potřebuje vyslechnout řadu lidí. Požádala proto o prodloužení lhůty, čemuž poslanci vyhověli. Na výslednou zprávu má tedy čas do konce ledna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…