Chaotičtí populisté, vyžeňte je, ať úplně skončí. Luboš Palata píše přes Babišovy noviny Řekům před referendem

04.07.2015 10:10

Luboš Palata se v komentáři pro MF Dnes rozepsal o nedělním řeckém referendu. To je podle jeho názoru nesmyslné, neboť nechá Řeky hlasovat o něčem, co už věřitelé shodili ze stolu. Jednu pozitivní věc by ale toto referendum přinést mohlo – konec populistické komunistické strany Syriza a Alexise Tsiprase jako premiéra, který Řecku uškodil. Snad lidé přestanou věřit populistům i u nás, doufá Palata.

Chaotičtí populisté, vyžeňte je, ať úplně skončí. Luboš Palata píše přes Babišovy noviny Řekům před referendem
Foto: pixabay.com
Popisek: Řecká krize - ilustrační foto

Řecko se začalo pomalu stavět na nohy. Rozpočet vykázal přebytek i po zaplacení splátek a zdálo se, že by to za rok či za dva mohli výrazněji pocítit i Řekové ve svých peněženkách nebo na službách. Jenže přišla Syriza s Alexisem Tsiprasem v čele, která hlásala, že se všechno musí dělat jinak, a chtěla změnit kurz země. Zatím ale dokázala snad jen vrátit uklízečky na ministerstva. Jiné populistické sliby nenaplnila.

„Výsledkem nekompetentní, chaotické a neschopné vlády v čele se Syrizou tak nebylo vybřednutí z krize, ale pád do krize ještě hlubší. A ani v referendu Tsipras a jeho ministři Řekům žádnou pozitivní alternativu nenabízejí. Mají si vybrat mezi tím, že bude špatně, když přijmou podmínky zemí eurozóny. Nebo ještě hůř, pokud je odmítnou. Tak špatně, že si to ani Tsipras neumí představit a jediné, co Řekům slibuje, je: ‚Neumřeme hlady‘,“ konstatuje autor.

Nejlepší by proto bylo, kdyby výsledek referenda znamenal konec Syrizy. Snad to povede i k tomu, že lidé už napříště nebudou věřit populistickým slibům, když už dnes vidí, k čemu můžou vést. A to nejen na jihu Evropy, ale i u nás. Řecko pravděpodobně zůstane v eurozóně a bude dohodnut nový plán, ale situace by nemusela být tak komplikovaná, kdyby Syriza vládla zodpovědněji. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…