Charita na Ukrajině založila na pomoc lidem psychosociální centra

11.03.2014 12:58

Na pomoc lidem na Ukrajině založila olomoucká arcidiecézní charita (ACHO) ve čtyřech regionech psychosociální centra. Kromě psychologů v nich působí i sociální pracovníci, kteří vyhledávají lidi v tísni přímo v terénu. Projekt podpořilo Ministerstvo zahraničních věcí, zaměřuje se především na ukrajinské regiony, které jsou opomíjeny.

Charita na Ukrajině založila na pomoc lidem psychosociální centra
Foto: archiv red, tan
Popisek: Ukrajinská krize

Charita chce zároveň v těchto městech podpořit vybavením i zdravotnická zařízení. Novináře o tom dnes informovali zástupci charity, kteří na Ukrajině dosud pobývali.

Podle humanitárního pracovníka charity Rostislava Strojvuse tato centra již vznikla ve městech Ternopil, Kolomyja, Stryj a Novovolynsk. „V psychosociálním centru působí i sociální pracovník, který bude docházet společně s psychologem k rodinám, které přišly o živitele, jsou zraněny nebo potřebují psychologickou pomoc. Poradit jim mohou například i v tom, kam se mohou obrátit o pomoc na úřady," řekl ČTK Strojvus. Podle něj tuto pomoc v centrech vyhledávají lidé napříč všemi věkovými kategoriemi i sociálními vrstvami.

Cílem je i zvýšení úrovně lékařské pomoci

Podle ředitele ACHO Václava Keprta je pomoc zaměřena především mimo Kyjev. „Ta pomoc je zdravotnická, psychosociální a posttraumatická. Ti lidé potřebují ošetřit nejen to tělo, ale poléčit i psychiku. Jsou to zranění, která na první pohled nejdou vidět. Na toto ukrajinský systém není připraven, psychologové, kteří by se vyznali v této oblasti, tam téměř nejsou. Tato pomoc se dá využít v budoucnu například i v případě živelných katastrof. To, s čím pomůžeme, nebude jednorázová záležitost, bude to mít dlouhodobější využití," míní Keprt.

Charita se chce zaměřit i na pomoc zdravotnickým zařízením v těchto městech. Do těchto nemocnic se totiž často vrátili lidé, kteří byli při demonstracích zraněni. „Budou potřebovat dlouhodobě lékařskou pomoc. Zvýšení úrovně lékařské pomoci je jedním z cílů tohoto projektu," doplnil Strojvus. Dodal, že nyní se na Ukrajině hledá dodavatel lékařských přístrojů. Pokud bude podle něj projekt úspěšný, směřovat bude v budoucnu i do ostatních měst.

Zastřelili jedináčka

Charitní pracovníci vyrazili na Ukrajinu na konci února. Cílem jejich cesty byla návštěva rodin, které přišly o živitele. Předali jim i jednorázovou finanční pomoc určenou například na pohřeb. „Ty příběhy tam jsou velmi emotivní. Rodině například zemřel syn, jedináček. Byl zraněn při prvním rozehnání demonstrantů policií obuškem. Poté se tam vrátil znovu. Byl zastřelen ve chvíli, kdy pomáhal zraněného odtáhnout do bezpečí," podotkl Strojvus.

ACHO se pomoci Ukrajině věnuje dlouhodobě. Podílela se tam na vybudování několika moštáren, pomohla pořídit traktory či vybavení dílen. Před dvěma lety tam pomohla vybudovat také novou ovčí farmu, každoročně zprostředkuje nákup vánočních dárků pro tamní děti z chudých rodin či zřídila pro děti studijní fondy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…