Charitě se meze nekladou. Česká republika pošle do Afriky most

29.11.2014 16:18

Česká republika zřejmě poskytne jako humanitární dar Středoafrické republice most, který ponese jméno světice Anežky České. O poskytnutí daru bude v pondělí jednat vláda. Pokud návrh schválí, mostová souprava bude do Středoafrické republiky přepravena v polovině prosince. ČTK o tom informovala mluvčí generálního štábu Jana Růžičková. Cenu daru neuvedla.

Charitě se meze nekladou. Česká republika pošle do Afriky most
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nuselský most v Praze

Provizorní most by měl stát ve středoafrické metropoli Bangui a měl by zajistit pohyb obyvatel a přepravu nákladů mezi jednotlivými městskými obvody. Přemostění je důležité i pro přísun humanitární pomoci do této oblasti. Původní most přes vodní kanál byl zničen během konfliktu, který v zemi vypukl po loňském březnovém převratu. O dar Českou republiku požádali zástupci mise EU v této zemi.

Název vyryjeme na ocelovou destičku...

"Těžkou mostovou soupravu o délce 24 metrů poskytne Správa státních hmotných rezerv. Vybrali jsme také dva ženijní specialisty z 15. ženijního pluku. Ti budou přímo na místě dohlížet na výstavbu mostu, kterou za jejich dozorování zajistí italská ženijní jednotka," uvedl zástupce náčelníka generálního štábu Jiří Baloun. Technickou dokumentaci zpracovali odborníci z Univerzity obrany. Na akci se bude podílet několik států, dopravu na místo by mělo zajistit Německo.

Stavba ponese název Most Anežky České, který vybrali žáci ze Základní školy Loděnice v okresu Brno-venkov. "Anežka Česká byla ochránkyně nemocných, chudých a trpících, snažila se o pokoj bez válek a násilí, zázračně ochránila českou zemi před válkou, tak ji posíláme i do Afriky," uvedl ředitel školy Petr Machálek. Název bude vyryt na ocelovou destičku, která bude po skončení výstavby připevněna na most.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…