Chartisté sepsali Slovo k listopadu. Jsme prý společností bez ideálů, zato s povedeným prezidentem

14.11.2014 8:48

Chartisté velice tvrdě hodnotí vývoj v posledních dvaceti pěti letech u nás. Občanská společnost i politická kultura jsou, podle signatářů dokumentu Slovo k listopadu, v úpadku a navíc prezident Miloš Zeman narušuje koncept lidských práv, který prosazoval Václav Havel. Selhaly prý i politické strany. Dokumentu se věnuje dnešní MF Dnes.

Chartisté sepsali Slovo k listopadu. Jsme prý společností bez ideálů, zato s povedeným prezidentem
Foto: demdigest.net
Popisek: Charta 77

K výročí sametové revoluce vznikl dokument Slovo k listopadu. Podepsalo ho přes sto dvacet lidí, včetně bývalých signatářů Charty 77. Varuje před rozmělňováním ochrany lidských práv i úpadkem politické kultury.

„Čtvrtstoletí po konci komunistické nadvlády jsme společností na hliněných nohou, nepřipravenou na zvládání krizí, společností bez paměti a ideálů," píší autoři výzvy, mezi nimiž je Jan Urban, Luboš Dobrovský nebo Petruška Šustrová.

Kvůli lidským právům kritizují současného prezidenta Miloše Zemana za jeho výroky při cestě do Číny. „Zdá se nám proto nepřijatelné, aby nynější prezident České republiky při návštěvě Čínské lidové republiky – země, kde jsou stovky politických vězňů – prohlašoval, že nechce poučovat o lidských právech, nýbrž 'učit se, jak stabilizovat společnost'."

Osobnosti, mezi nimiž jsou i signatáři Charty 77, varují před ústupem od ochrany a prosazování lidských práv. „Věděli jsme, že bez dodržování lidských práv není svobody a že bez svobody není prosperity. Listopad 1989 přinesl unikátní šanci bez násilí proměnit totalitní režim v demokratický. Usilovali jsme tehdy o to, aby občanské svobody a základní lidská práva, které komunistický režim občanům upíral, se staly fundamentem ústavního pořádku svobodného Československa. Respekt k Ústavě se však pevným základem politiky a veřejného života nestal," uvádí se ve výzvě.

Z demokracie zůstal namnoze jen formální volební rituál

Další problém vidí signatáři v selhání politických stran. Dopady podle nich mohou být dalekosáhlé. „Politický systém se natolik uzavřel do sebe, že voliči začali hledat strany vůdcovského typu, které mohou krizi parlamentarismu ještě prohloubit," varují.

„Hlavní příčinu dnešního stavu vidíme v tom, že politické strany, které měly být základním stavebním kamenem parlamentní demokracie, selhaly. Především ODS a ČSSD se brzy přeměnily v nástroje oligarchizace moci nadřazující prospěch postkomunistických regionálních souručenství, nad zákony i nad prospěch státu. Osobní odpovědnost a vina Václava Klause a Miloše Zemana jsou zde mimo pochybnost.  Z demokracie, která dává možnost rozvíjet materiální a duchovní bohatství všem občanům, zůstal namnoze jen formální volební rituál,“ míní autoři dokumentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…