Chartistka Němcová či Hutka potvrzeni jako součást třetího odboje

18.02.2013 13:33

Signatářka Charty 77 a lidskoprávní aktivistka Dana Němcová či písničkář Jaroslav Hutka jsou mezi 18 oceněnými lidmi, kterým dnes premiér Petr Nečas (ODS) předal osvědčení o účasti ve třetím - protikomunistickém - odboji. Slavnostního aktu na ministerstvu obrany, které nyní Nečas dočasně řídí, se ale například Hutka neúčastnil, osvědčení převzal jeho syn. Oceněni byli také lidé, kteří se s totalitním režimem utkali ve 40. a 50. letech.

Chartistka Němcová či Hutka potvrzeni jako součást třetího odboje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda vlády a pověřený ministr obrany Petr Nečas předal osvědčení dalším účastníkům odboje a odporu proti komunismu

"Památka na jejich neokázalé hrdinství je trvale důležitá pro celou naši společnost, jakožto očkování proti falešné nostalgii po 'starých dobrých časech', po rovnostářství a zglajchšaltování," poznamenal Nečas v krátkém projevu. "Splácíme dnes společenský dluh, který je dávno po lhůtě splatnosti. Odpusťte, že to trvalo tak dlouho," dodal.

Zákon o protikomunistickém odboji začal platit symbolicky v den 22. výročí sametové revoluce, 17. listopadu 2011

Za mnohé z těch, kteří byli dnes mezi členy třetího odboje zařazeni, převzali příslušné dokumenty a pamětní odznak jejich pozůstalí příbuzní.

Přítomen byl například Josef Čech, který v letech 1950 až 1951 jako civilní zaměstnanec doručoval korespondenci politickým vězňům v jáchymovských uranových dolech a pomohl k útěku Jiřímu Křivánkovi, odsouzenému agentu americké zpravodajské služby. Čech dostal tehdy patnáctiletý trest.

Zákon o protikomunistickém odboji začal platit symbolicky v den 22. výročí sametové revoluce, 17. listopadu 2011. Zákon popisuje formy odboje a odporu. Vyjímá z nich lidi, kteří například byli zaměstnáni u bezpečnostních složek, byli členy komunistické strany, Lidových milicí, akčního výboru Národní fronty a za normalizace také Svazu československo-sovětského přátelství.

Uznaní účastníci protikomunistického odboje obdrží peněžité ocenění 100.000 korun, pozůstalí manželé po nich pak poloviční částku. Někteří z uznaných mají nárok na postavení válečných veteránů s výhodami z toho plynoucími.

Vyplaceno dosud bylo 18,5 milionu korun přímým účastníkům a 1,1 milionu korun pozůstalým

Premiér Nečas dnes zdůraznil, že odmítá pokusy za každou cenu snižovat význam protikomunistického odboje poukazováním na jeho "vady na kráse". "Jako sůl potřebuje naše společnost pěstovat příklady bezvýhradného odporu a boje proti každé totalitě, jež mají prokazatelně nesobeckou povahu," míní předseda vlády. Lidé, kteří se komunismu postavili, riskovali podle něj s vědomím, že na konci tunelu není vidět světlo naděje.

K dnešnímu dni eviduje ministerstvo obrany celkem 3807 žádostí podle zákona o třetím odboji, uvedli dnes zástupci resortu. Vydáno bylo 275 osvědčení a k nim se dnes připojilo dalších 18. Zamítnuto bylo 490 žádostí, pozastaveno 146. Celkem tedy bylo dosud rozhodnuto přibližně o 23 procentech žádostí o uznání za příslušníka třetího odboje.

Vyplaceno dosud bylo 18,5 milionu korun přímým účastníkům a 1,1 milionu korun pozůstalým.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…