Chce krev. Chvojka se rozpovídal o tom, kdo z vlády má jít od válu

08.04.2019 20:11

Hostem pondělních Dvaceti minut Radiožurnálu byl předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka. Vyjádřil se k možným změnám ve vládě. Ministryně Nováková je prý zralá na výměnu a ministr Ťok mohl odejít už dávno. Stranou jeho pozornosti nezůstala ani tahanice o navýšení mateřské. Zdůraznil, že právě ČSSD bojovala za vyšší rodičovskou a bude za ni bojovat dál. Promluvil také o volbě do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

Chce krev. Chvojka se rozpovídal o tom, kdo z vlády má jít od válu
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka debatuje na sjezdu

Pokud jde o změny ve vládě, sám ministr dopravy Dan Ťok oznámil, že chce skončit, ale na další jména by se prý moderátorka Marie Bastlová měla zeptat spíš předsedy vlády Andreje Babiše.

„(Ťokova rezignace) vzbuzuje spoustu otázek. Četl jsem dnes odpoledne, že on v té vládě nechtěl být asi už rok, a pak se tedy nabízí otázka, co tam dělal. Mohl odejít mnohem dříve. Nebyl nejlepším ministrem dopravy,“ pustil se do Babišova muže Chvojka. Je prý především na hnutí ANO, koho si na tento resort určí. Tak to stanovila koaliční smlouva. „Já věřím, že to bude někdo kompetentní,“ uvedl host.

Snad kdyby se ministrem dopravy měl stát Jaroslav Faltýnek, bude ČSSD protestovat. Chvojka si však nemyslí, že ANO nominuje právě Faltýnka, který má co vysvětlovat v tendru na provozovatele mýta.

Připustil, že je pravděpodobné, že bude z vlády vyhozena ministryně průmyslu za hnutí ANO Marta Nováková. „Ona tam (ve Sněmovně) v podstatě nic nepředvedla za těch deset měsíců, takže je to člověk zralý na výměnu,“ pravil Chvojka s tím, že Nováková má na triku kauzu s vykázáním tchajwanského představitele ze setkání diplomatů a pak také nešťastná výrok o tom, že mobilní data jsou tak drahá i proto, že si je Češi málo kupují.

Sociální demokraté prý o výměně ministrů neuvažují. O práci by neměla přijít ani ministryně práce a sociálních věcí, kterou premiér Andrej Babiš kritizuje stále častěji. „Myslím si, že ten resort MPSV je veden velice dobře,“ pochvaloval si Chvojka.

„V první řadě je třeba říci, že se zvýšením rodičovského příspěvku jsme přišli my. My jsme to vtělili do koaliční smlouvy. Je to naše zásluha. My jsme přišli s tím nejširším modelem navýšení pro všechny s dětmi do čtyř let věku,“ zdůraznil host. O tom, jaký model bude nakonec přijat, může být rozhodnuto do konce dubna.

A kde na to vzít? Např. ze zavedení digitální daně. „Chceme zavést bankovní daň,“ připomněl Chvojka evergreen sociální demokracie.

Ve druhé polovině rozhovoru věnoval Chvojka pozornost i obsazování Rady Českého rozhlasu a Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Ze zvolení Ladislava Jakla, byť ho přímo nejmenoval, do RRTV prý Chvojka neměl moc radost.

„My jsme dávali našemu koaličnímu partnerovi najevo, že bychom byli neradi, kdyby podporovali některé kandidáty, a ono se to tak bohužel stalo,“ konstatoval v obecné rovině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…